Please enter an Access Token

Aika tärkein pääomamme

Tänään bloggailen yhdestä lempiaiheestani, nimittäin ajasta. Ja sen hallinnasta. Se on yksi ”big deal” lapsiperheelliselle, joka todella merkitsee. Blogipostaus  ”Aika, tärkein pääomamme”, kirjoittelee elämäntapavalmentajan, life coaching ajatuksia mitkä on 5 hyvää vinkkiä ajanhallintaan.

aika

Ajanhallinta on elämänhallintaa. Ilman oman ajan, sekä allekirjoittaneen tapauksesssa myös ilman perheen ajan hallintaa, arki näyttäytyisi todennäköisesti kovinkin tältä: Kukaan ei ehtisi tehdä mitään, ja mitään ei saataisi aikaiseksi. Poukkoilisimme asiasta toiseen. Yksi sun toinen tärkeä asia jäisi tekemättä, ja läheinen näkemättä. Arki olisi yhtä kaaosta.

Onko sinulla hankala hallita aikaa?

Oletko miettinyt mistä se johtuu? Mitä lauseita tai lausahduksia sinä toistat päässäsi?

”Minulla ei ole aikaa mihinkään..”. ”En koskaan pääse sinne ja tänne..”, ”En ehdi tehdä muuta kuin töitä ja hoitaa lapsia”. ”Miksihän en saa aikaiseksi mitään?”

Mitä jos pohdit, voisiko seuraavista vinkeistä olla apua sinulle, joita allekirjoittanut on kohdannut myös elämässään, ja saanut isoja oivalluksia niiden parissa. Listalla on suoranaisia vinkkejä, mutta myös näkökulmia ajan merkityksellisyyteen, kuinka sitä voi pitää tärkeimpänä pääomanaan.

Aika

Elämäntapa- valmentajan vinkit ajanhallintaan

  1. Suunnitelmallisuus: Tee suunnitelmat ajoissa. Lisää aikaa suunnitteluun ja ennakointiin, jos suunnitelmaan kuuluu sinun lisäksi koko perhe, ja triplaa suunnittelu aika jos siihen kuuluu muitakin perheitä. Jotta suunnitelmat voivat toteutua, ne tarvitsevat ajallisen suunnitelman ja lapsiperheelliselle se voi tarkoittaa monia kuukausia aiemmin tehtyjä suunnitelmia, koska mukana on ns. ”monta muuttujaa”.
  2. Puhu suunnitelmista kaikille asianomaisille ajoissa: Avoin keskustelu toiveista ja tarpeista ajoissa ennen toivottua ajankohtaa. Yhdessä puhumalla löytyy suunnitelma miten mikäkin ”muuttuja” hoidetaan, kuka hoitaa mitäkin ja kuinka saadaan kaikki onnistumaan ennen sovittua päivämäärää.
  3. Pidä kiinni sovitusta. Mikäli suunnitelmaasi kuuluu muitakin kuin oma perheesi, sitäkin tärkeämpi on tämä kohta. Viime hetken peruutukset tuntuvat vastapuolelle todella ikäviltä, mikäli kyseessä ei ole puhtaasti sairastuminen tai muu äkillinen ymmärrettävä syy.
  4. Arvosta myös toisen aikaa. Tämä liittyy myös edelliseen, nimittäin toisen aikaa arvostamalla ymmärtää myös peruutusten minimoinnin tärkeyden. Mitä  ja miten toinen osapuoli on mahdollisesti jo varautunut sovittuun tapaamiseen, mahdollisesti hoitanut lapsilleen hoitajan, siirtänyt työaikaansa, tai jopa muokannut päiväänsä sinun vuoksi. Myöskin toisen ajan arvostamista on olla ajoissa, sovittuna aikana paikalla. Se ei ole kerta toisensa jälkeen olemalla 1/2 h myöhässä sovitusta ajasta.
  5. Mieti minkä arvoista oma aikasi on? Jotkin valinnat arjessa auttaa, kun miettii kuinka arvokasta oma aika on. Voiko jonkin asian ihan oikeasti vaikka delegoida jollekin, jotta omaa aikaa säästyy? Paljonko jostakin on valmis maksamaan? Mistä asiasta voisi maksaa, jotta saisi enemmän aikaa itselleen? Laita omalle ajalle hintalappu kiinni, se saattaa usein auttaa myös ymmärtämään toisen ajan merkitystä.
  6. Kalenteroi suunnitelmat selkeästi ylös! Mikä tapa sopii itsellesi, ja perheellesi, laita tapahtumat ylös kalenteriin. Käy ne myös läpi muiden osapuolten kanssa, mitä huomioita niihin liittyy! Pidä kalenteria näkysillä, jotta arkiset, päivittäiset tavoitteetkin toteutuvat, kun suunnitelma on silmiesi lähellä.
  7. Arvosta aika aikaa. Ja anna aikaa itsellesi. Aika tärkein pääomamme, miksi emme siis nauttisikin siitä sallitusti vain olemalla?

Aika

Suunnitelmat toteen

Äskeiseen tulikin useampi kohta kuin vain viisi vinkkiä. Niitä kyllä riittää, ajatuksia ajasta ja sen hallinnasta. Meillä kaikilla on juuri saman verran aikaa vuorokaudesta, mutta vain erilaisia tapoja miten me sen käytämme. Ja miten rakennamme tulevia päiviä.

Suunnitelmallisuudella, ennakoinnilla, organisoinnilla on merkittävä vaikutus että suunnitelmat toteutuvat. Moniko kaverusten mökkireissu tai muu vapaa- ajan iso plääni on kuihtunut kasaan, jos sitä ei ole tarkkaan suunniteltu. Aika, on siinäkin kaiken lähtökohta. Lukkoon lyöty tavoite, jota kohti mennään ja aletaan suunnitella.

Suunnitelmiin ruuhka- iässä kuuluvilla kuuluu monesti koko perhe. Miten handlata lukkoon lyöty suunnitelma, kuka hoitaa lapsia, kuka vie ja tuo mitäkin. Mikään ratas ei liiku eteenpäin, jos tässäkin joku mättää. Puhumaton suunnitelma on floppi jo syntyessään. Se tarvitsee myöskin aikaa toteutuakseen, sekä yhteisiä pelisääntöjä ja huomioitavia asioita.

Pidän susta kiinni suunnitelma!

Kun jokin on sovittu, niin omaa aikaansa ja toisien aikaansa arvostava aikuinen ymmärtää, että ihan pienestä, ei suunnitelmaa aleta perumaan ja muuttelemaan. Se aikuisiällä, lapsiperheelliselle suuri epäkunnioitus toiselta, loukkaava kokemus, kun huomaa ettei toinen arvostanutkaan aikaansa vaan teki viime hetken peruuntumistemput. Koskaan ei pitäisi unohtaa, että miten paljon toinen on kuluttanut omaa aikaansa suunnitelman toteutumiseen.

Lapsiperheelliselle myös sovitusta ajasta myöhästely- voi toiselle olla tapa, mutta toista ärsyttää. Toisen perhe kun myöhästelee, toisen lapset jo hiillostuu odotteluun. Kolikolla on aina kääntöpuoli. Se mitä on lyöty lukkoon, siitä kyllä kannattaa pitää kiinni.

Eihän junastakaan voi olla puoli tuntia myöhässä, eihän työhaastattelusta tai muusta tärkeästä tapaamisestakaan voi olla itse myöhässä ja tulla vähän kuin miten itse haluaa, myös vapaa-ajan sovitut kuviot ovat yhtä tärkeää aikaa. Sinun lisäksi se aika on jonkun toisen muunkin aikaa. Oma myöhässä oleminen voi vaikuttaa toisen osapuolen loppupäivän/ illan kulkuun vaikeuttavasti niin, että joutuu mahdollisesti vaikka luopumaan jostain suunnitelmasta, jonne ei enää myöhästymisen vuoksi kerkeä! Se ei tunnu reilulta.

Aika

Oman ajan arvostaminen

Hintalaputa aikasi. Useimmiten se viimeistään avaa silmät kun ymmärtää kuinka arvokasta oma aika on. Arvosta omaa aikaasi, kirjaimellisestikin sitä mutta myös miten itse voit vaikuttaa aikasi kulkuun. Kaikelle on aikaa kun teemme sitä. Aika tärkein pääomamme, johon satsaamalla saamme niin paljon.

Arvosta aikaa. Miten voimme hidastaa ja nauttia ajasta? Voimmeko sallia olemisen tilan? Elämä ei hidastele, se menee joka päivä eteenpäin. Me voimme hidastella, ja nauttia ajasta, jota meillä vielä on. Millään muulla ei luulisi olevan väliä, niin kauan kun aikaa on.

Minkälaisia ajatuksia herää?

Tässä myös ihan alun alkujaan blogi sivujen ensimmäisiä julkaisuja Hetki aikaa itselle blogi järjestelee aikaa postaus. Kiinnostus aikaa kohtaa herätti tämän blogin aikoinaan, katsoppa jos kiinostaa lukaista!

XOXO
signature

Tilaa niin et menetä viestiä
Rekisteröidy sähköpostiosoitteellasi saadaksesi uutisia ja päivityksiä!

Mitä mieltä olet, kommentoi, niin jutellaan lisää

No Comments Yet.

Previous
FLT Ravintovalmentajan TOP 5 ravintovinkit
Aika tärkein pääomamme