Aikaa jälkeen syömishäiriön

Sinun elämäsi päätökset

Aikaa jälkeen syömishäiriön- blogipostaus puhuu. Pohtii valintoja koskien omaa terveyttä ja hyvinvointia. Teksti voi tuntua raskaalta, mutta kaiken taakan takaa löytyy toiveikkuus ja kantava voima, joka aiheesta on vuosien saatossa ammentunut vahvuudeksi esiin.

Teetkö sinä hyvinvointiasi koskevat valinnat aina lähtökohtaisesti niin, että tiedät 100% päätösten olevan sinun etujesi mukaista? Niin, että voit luottaa siihen, että mikään tai mitään ei vaarannu koskien omaa arvokasta elämääsi? Kun sanot jollekin asialle kyllä, niin ethän ole antanut kiireen tai muun syyn kiirehdittää omaa päätöstäsi niin, että oletat asian olevan niin kuin sinulle sanotaan? Uskallatko olla utelias, ja varata aikaa oman hyvän elämäsi puolesta?

Aikaa jälkeen syömishäiriön

Osaatko hallita omaa elämääsi koskevia valintoja? Myös niin, että jos koet jostakin, ettei se ole sinulle hyväksi, pitäydyt omassa päätöksessäsi ja arvostat sitä, että sinun oma sydämesi kertoo sinulle totuuden. Sinun jo eletty elämä puhuu puolestaan kaikille omille valinnoillesi. Sinä olet itse oman elämäsi paras asiantuntija sanomaan, tuntemaan ja kokemaan mikä on sinulle hyväksi. Ja mitkä valinnat ovat sinun, ne kuuluisi niin saada ollakin.

Hallitsemalla omaa elämää olet vapaa, voit vapautua kielteisistä tunteista, kokea rakkautta elämää kohtaan ja voida hyvin.

Sydän auki

Eletty elämä antaa suunnan

Tämä blogipostaus puhuu. Elettyä elämää, ja sen jälkeisiä ajatuksia vapaudesta. Siitä tunteesta, josta aion pitää kiinni, koska kerran elämässäni omassa mieleni vankilassa olleena tiedän tasan tarkkaan, miltä se tuntuu kun jokin ahdistaa nurkkaan ja riepottelee ja liikuttelee itseäsi kuin nukketeatterin nukkea.

Vapauduttuani syömishäiriön hallitsevasta otteesta silloin jo päätin, ettei mikään minua enää koskaan hallitse niin kuin minua silloinnen sairaus hallitsi. Olemalla vapaa kuin taivaan lintu rakastut elämääsi!

Vapaa kuin taivaan lintu

Aikaa jälkeen syömishäiriön

Siitä on aikaa reilusti yli 25 vuotta, kun ääni kellossa on muuttanut muotoaan. Nyt on ääni vahva, ja valmis jakamaan ajatuksia sairastetun anoreksian osalta, ja kertomaan miten eksyksissä ihminen voikaan olla oman mielensä vankilassa. Siellä parisen vuotta viettäneenä sairauteni kanssa, elämäni oli jatkuvaa kontrolloimista, syömishäiriön manipulointia itseäni vastaan ja olin menettänyt pelin 100-0 taudin hallinnalle.

Aikaa jälkeen syömishäiriön
Aikaa jälkeen syömishäiriön

Vieläkin ahdistaa ajatus siitä, miten jokin asia voi kahlita niin suunnattoman laajalti ihmisen, että päässä ei pyöri mitään muuta kuin itse sairaus. Kieroutuneet ajatukset ja jatkuvat oman mielen sabotoinnit ajatuksilla, jotka pilaavat arjen nautittavuuden.

Elämä oli tuolloin täysin sumussa menoa, ja focus hukassa. Et voinut itse vaikuttaa mihinkään, koska sairaus hallitsi itseä, niin kauan, kunnes parantuminen viimein alkoi hiljalleen. Ikäänkuin olisi jossain psykoosissa, josta et voi muutoin ulos päästä kuin kuuntelemaan sairauden ohjaamaa ääntä. Ja hölmönä luotin silloin vain siihen ääneen, enkä kuunnellut alunalkaen omaa sisintäni!

Aikaa jälkeen syömishäiriön

Mitä anoreksia on opettanut itselle?

Sairauden myötä tervehtyessäni minulle tärkeiksi elämää ohjaaviksi ajatuksiksi on noussut omanlaisen elämän eläminen ja vapaus. Se, että et yritä ahdata itseäsi jonkun muun määrittelemään elämään, on lähtökohta. Itsellä on oikeus päättää omista asioista, ja olla vapaa.

Koska olen ollut mieleni vankilassa, tuntosarveni nousevat tätä nykyään vahvasti kaikelle sellaiselle missä on niin sanottu ”pakko leima”. Elämässä ei kuulu olla mitään pakkoa, eikä mitään suorittamista. Elämän ei kuulu mennä tiukan kontrollin alaisuudessa.

Turvallisuus

Itseltään ei voi vaatia liikaa, ja pitää osata kuunnella itseään armollisemmin. Pitää osata pysähtyä oman sydämen äärelle, ja havannoida mitä se kertoo, mikä oikeasti tuntuu hyvältä. Ja se mikä ei tunnu, tehdä siihen muutos. Omaa ääntä ei voi piilottaa, vaan jotta tunteiden liekki oikealla tavalla palaa ja sammuu, niin omilla tuntemuksilla on lupa tulla näkyviin. Kätketyt tunteet nakersivat mieltäni nuoruudessa, tätä nykyään niihin olen hakenut työkaluja mm. life coach- koulutuksen myötä, ja oppinut tuntemaan itseäni hyvin läheltä.

Anoreksiasta selvinneen ajatuksia

Anoreksia oli omalta osaltani suht lyhytkestoinen. Se kesti 2 vuotta, mutta ne olivat pitkiä vuosia, jotka vielä pitkään veivät voimavarojani parantumisen merkeissä. Aikuisuuteen saakka olen oivaltanut paljon asioita itsestäni tämän jälkeen, mikä on vaikuttanut mihinkin ja mikä tulee aina vaikuttamaan.

Muistan, että anoreksia oli itselle häpeä. Siitä en halunnut puhua, ja katosin maailmalta. Välttelin ihmisseuraa, ja en kaivannut lähelleni ketään. Nautin omasta olostani, ja tein pakonomaisia rutiineja, ja focuksena oli laihtuminen. Kierre sai päivistäni ikävän tuntuisia, ahdistavia ja elämänilon katoamaan. Nautin huomiosta kun sain osakseni huolestuneita kommentteja painonlaskustani.

Turva

Jouduin pahimmillani osastolle, jossa vietin useita kuukausia. Koulun käynti tapahtui sairaalassa, ja tämä vaihe elämässä toi painavampaa sisältöä aiheeseen, kun näin ja koin osastolla muiden kaltaisteni sairasta toimintaa.

Kunto oli heikko, mutta mitä tämä sairaala- osasto jakso jätti jälkeensä vahvoja pelon tunteita siitä, kuinka minua koitettiin parhaani mukaan hallita. Elämänilo oli kateissani, ja välillä koin synkkiäkin ajatuksia elämästä. Osastolla verensiirron jälkeen ehkä jossakin kohtaa itsessäni heräsi tajunnanvirtaan herätys, että kaikki ei ole hyvin. Ehkä siitä asteittain parantumiseni alkoi.

 

Miksi jotakin pitää menettää, että tajuaa?

Aikaa jälkeen syömishäiriön- tekstini on herättänyt itsessäkin uusia ajatuksia. Se, että on rohkeaa kohdata elämän ääripäätkin ja rehellisesti puhua niistä, pahoinvoivana elämä ei maistu.

Ääni kellossa on muuttunut vuosien saatossa sairauden jälkeen, ja itseään on oppinut tuntemaan hyvinkin tarkkaan. Omalta kohdalta eteen tarvitsi tulla isokin este, jonka jälkeen piti alkaa rakentamaan uudelleen kuvaa itsestään, ja arvostamaan omaa terveyttään, kun sen oli menettänyt.

Mutta sillä on suuri painolasti tässä vaiheessa elämää, kun sen oman terveyden on kerran menettänyt niin sitä nykyään arvostavana haluaa pitää kiinni. Hengenvaarallinen sairaus kun anoreksia on, niin monen monta kyyneltä olen jälkeen päin vuodattanut tajunneena, kuinka lähellä ihmisen lähtö voikaan olla. Omalla tekemisellä on siihen myös iso vaikutus.

Aikaa jälkeen syömishäiriön

Mieli muistaa traumat ja kokemukset. Omaa elettyä elämää ei voi tulevaisuuden valinnoissa sivuuttaa. Oman sydämen äärelle on väkisinkin joutunut herkistymään ja puntaroimaan isojakin päätöksiä. Kun kerran olet ollut vaakalaudan toisessa päässä, joudut aina pohtimaan itseäsi tarkoin.

Toisaalta, suosittelen sinulle, että ettet joutuisi ääripäitä myöten elämääsi elämään, ennaltaehkäise asioita, ja ennen kaikkea vaikuta mielentaakkaasi. Vaikuta omaan elämääsi. Herkisty kuuntelemaan omaa tahtoasi.

Rakkaudella elämälle,

XOXO
signature

Jaa

Tilaa niin et menetä viestiä
Rekisteröidy sähköpostiosoitteellasi saadaksesi uutisia ja päivityksiä!

Mitä mieltä olet, kommentoi, niin jutellaan lisää