Epävarmuudesta löytyy aina mahdollisuuksia

Mahdollisuuksia suoraan edessämme

Minun kanavat kirjoittamiselle ovat auenneet tässä hetkessä. Tässä maailman koettelevan epätietoisuuden äärellä. Ymmärrän syyn. Ehkäpä itsessäni aukeaa kirjoittamisen kanavat, koska olen ollut itsekin jo vuosia näissä hetkissä ja niissä vietetyissä tunteissa kiinni. Ja niin monen monta keskustelua olen näiden tuntemusten äärellä käynyt itsekseni. Niitä läpikäyneenä sitä jotenkin haluaa herättää ajatuksia muille kanssakulkijoille, josko ne avartaa näkökulmia tämän hetkiseen kaaokseen. Epävarmuudesta löytyy aina mahdollisuuksia postaus käy läpi tuntemuksia, joihin moni samaistuu tässä hullussa korona hetkessä. Myös oma uteliaisuuteni elämää kohtaan on aina saanut minussa oppimisen ilon niin sanotusti irti, joten koen tämänkin hetken vahvasti opin paikkana jälleen omaan itseensä, sekä yhteisiin toimintatapoihin. Ja moneen muuhun asiaan, niitä ajatuksia kirjoittelen tässä blogissa. Oppimisen iloa ja uteliaisuutta oli myös edellisessä postauksessa kotikoulu- aiheisen tekstin verran, kuinka siitä löysi arkeen erilaisuutta ja uutta kokemusta. Pääset lukemaan sitä tästä.

Epävarmuudesta löytyy aina mahdollisuuksia

Aika voi muuttaa todella paljon, jos me vain annamme luvan niille muutoksille itsessämme.

Mahdollisuus kuulla omia tunteitaan

Minua on vuosien mittaan keitetty pelon, pettymysten, epävarmuuden, häpeän, vääryyden, itsesäälin, surun, epätoivon, vihan, katkeruuden ja monen muun epämiellyttävän tunteen ääressä. Jokaista tunnetta olen katsellut peilistä niin kauan, kunnes olen saanut niiltä itselleni viestin mikä niiden tarkoitus on. Ja en suinkaan tarkoita, että elämäni olisi ollut vuosien ajan surkeaa, päinvastoin, olen pysähtynyt jokaisen tunteen äärelle tunnustelemaan niitä. Antanut niiden tulla esille, ja sitten käsitellyt niitä. Jossain kohtaa olen saanut ajatuksen tasolla muutettua asennoitumistani niihin, jolloin niihin on tullut eteenpäin kannatteleva tunne. Nykyään ne tunteet eivät hallitse minua niinkuin aiemmin. Minulla on niihin jollain tapaa erilainen katselmus, jonka vuoksi aina niitä ikäviä tunteita kohdatessa pystyn hyväksymään ne ja elämään niiden kanssa. Loppujen lopuksi ne menettävät otteensa minusta, ja voimaannun ilosta, onnesta ja positiivisuudesta. Epämiellyttävien tunteiden kohtaaminen ja läpikäyminen on tärkeä asia prosessia, jolloin voi vapautua itseään kahlitsevista tunnelukoista.

Ehkäpä tämä hetki antaa meille kaikille tilaisuuden läpikäydä omia tunteita läpi? Pysähdyttää niitä kuulemaan?

Epävarmuudesta löytyy aina mahdollisuuksia

Onko kumminkin olemassa jokin muu vaihtoehto

Mainitakseni esimerkiksi yhden vuosien varrella sattuneista isoista kunnon kolauksista itselleni,  oli kun minut neljä vuotta sitten irtisanottiin työstäni äitiyslomalta palattuani! Se jätti itseeni aika ison loven, jota olen paikkaillut vuosien jälkeen samalla hoitaessa lapsia kotona. Työttömäksi jääminen on iso identiteetin kolaus, josta seuraa monia epämiellyttäviä tunteita. Alussa epätoivo valtasi mielen ja pelko täytti ajatukset. Eihän tässä näin pitänyt käydä! Olen palaamassa toista kertaa äitiyslomalta, ja minut irtisanotaan! Onpa ihana palata vanhempainlomilta, kun minulle käy näin. Vihaa ja pettymystä. Itsensä säälimistä. Mutta omaa luonnettani on aina kuvannut sinnikkyys. Ja tuossa kohtaa elämä oli koetellut itseäni jo sen verran haasteillaan, etten antanut irtisanomisten kaataa maailmaa. Minä tein suunnitelman, että teen parhaani työnhaussa, ja hoidan kotona lapsia. Sen jälkeen tulla tupsahti vielä kolmas poikamme, jonka jälkeen työtä ollaan uudelleen etsiskelty ja omaa polkua valmennusten pariin olen rakentanut. Korona uhkaa maailmaa työttömyydellä ja monien yritysten romahduksella. Taloudellisia huolia, ja selviytymisen moodin määrittelyä. Voiko tämä hetki olla mahdollisuus katsoa avarammin, onko edessä mahdollisesti joku muu vaihtoehto, johon voi tässä hetkessä turvautua? Epävarmuudesta löytyy aina mahdollisuuksia, kunhan niiden äärelle jopa ”joutuu”, korona varsin hyvä esimerkki. Voisiko mitä tahansa haastetta elämässään katsastella samoin jatkossakin?

Keskittyminen hyvään tuo vaikeaan vaiheeseen luottoa

Elämäni todellakin pysähtyi ihan ajatustasolle asti irtisanomisten myötä.  Se mitä nyt ajattelen työttömäksi joutumisesta tai ajasta työttömänä ollessani, ja edelleen ollessani työtön, on se että sen ajan äärelle pysähtyminen on ollut minulle parasta aikaa elämässäni. Olen oppinut ymmärtämään itseäni kuka olen, ja mitä haluan elämältä. Mitkä ovat minun arvot ja elänkö niiden mukaan? Nyt jälkeenpäin ajateltuna olen kääntänyt esimerkiksi irtisanomisesta muodostuneen häpeän rakkaudeksi elämää kohtaan ja koska olen näin ottanut haasteeni vastaan, olen nyt sitä mitä olen! Olen altistanut itseäni runsaasti myös epäonnistumisen ja häpeän tunteille uudestaan, esimerkiksi työnhaku tilanteista avoimesti muille kertomalla, että haen johonkin paikkaan, vaikka minulla ei ole ollut mitään varmuutta edes tulenko valituksi. Ja kun en ole tullut, niin mitä sitten! Uskon, että minua odottelee sitten joku vielä parempi juttu, joka palvelee minun parastani ja on minun arvojeni mukaista.Epävarmuudesta löytyy aina mahdollisuuksia, näin ajattelen kyllä sen vahvasti olevan.

Meneillään oleva ajanjakso, jonka päättymisestä ei tiedä kukaan, voi mahdollistaa meille tilaisuuden miettiä omia arvojaan, ja elääkö arjessa niiden mukaisesti? Arjen kiireen kuluttamien päivien seasta kun ei lopulta lyödä itseään, saatikka omia ajatuksiaan, voiko tälle hetkelle suoda mahdollisuuden kirkastaa omat elämänarvot? 

Minä

Uusia näkökulmia vaikeista hetkistä

Lähdin työttömyyden aikana opiskelemaan Life coaching- valmennus alaa, jonka tunnen olevani yksi tulevaisuuden kutsumustyöni. Haluan päästä auttamaan ihmisiä saavuttamaan tyytyväisyyttä elämäänsä ja onnellistuttamaan heidän arkeaan. Auttaa ihmisiä pysähdyttämään itsensä elämän äärelle ja vähentämään kiirettä ja stressiä. Luomaan asiakkailleni tasapainoa ja harmoniaa elämään. Huomaamaan ne asiat elämässä, joilla oikeasti on merkitystä. Elämään arvojensa mukaista elämää. Nauttimaan siitä <3 Tämä hetki voi olla myös ratkaiseva suunnannäyttäjä tai kokonaan suunnan vaihdon avaava, kun asioita tarkastelee eri perspektiivillä.

Matkaani kuljen eteenpäin kouluttaen itseäni ja omaa uraa luoden. Life coaching koulutuksen lisäksi tällä hetkellä itselläni on meneillään Yrittäjän ammattitutkinto, sekä loppuvuoteen on tulossa koulutuksia kohti omien palveluitteni kokonaisuutta. Olen yksi muiden joukossa työttömänä tälläkin hetkellä, ja yhtäkkiä ympärilläni on joukko samassa tilanteessa olevia. Oman työn menettäneenä, ja tunteiden äärellä. Kun mikään ei ole varmaa, on kaikki mahdollista? Vai miten se meni? Näin olen alkanut itse luoda käsitystä tilanteesta. Asioilla on kääntöpuolensa.

Itsensä äärellä kysymysten ympäröimänä

Miksen siis ottaisi selvää niistä vaihtoehdoistani, mitä aika tarjoaa? Miksi siis en voisi työttömänä olleestani ajasta ammentaa jotakin ehkä vielä suurempaa, ja vaikka merkityksempää työtä, kuin mitä olen ikinä tehnyt? Sydämeni oikein palaa halusta kun sanoitin tuon tunteen ulos, ymmärrän, että kaiken tämän shitin on pitänyt tapahtua, jotta olen tässä. Kiitos:) Ehkä itselleni suurin oivallus pakollisen pysähdyksen kautta, irtisanomisen takia oli se, että pääsin itseni äärelle. Onko se aiemmin tekemäni työ sellaista, jota jaksan tehdä loppuelämäni? Mitkä ovat työn arvot? Pysähtyminen kaikkien kysymysteni keskelle sai minut tajuamaan, että jos tutkin uteliaasti maailmaa lisää, saatan löytää oman tieni, ja voin epävarmuudesta huolimatta luottaa, että löydän ne ratkaisut varmasti eteeni. Tämä vallitseva hetki, voi avartaa silmäsi hellittää. Päästää irti kangistuneista tavoista, jotka eivät palvele sinua enää ja turhasta kontrollista. Se voi pysähdyttää miettimään onko elämän oltava suorittamista, vai olisiko sitäkin tärkeämpää pysähtyä? Olla ja nauttia vaan:)

Yhteistyön voima

Uudet mahdollisuudet

Tämän korona- ajan ympäröimänä olen tullut siihen tulokseen, ettei tässä kohtaa työnhaku taida edistyä sen paremmin olleskaan, mutta kuinka taas näen suunnattoman paljon uusia ideoita valmennuksieni pariin. Kuinka tiet yrittäjyyden pariin entisestään avautuvat, ja selkeytyvät. Ja tunne sisällä, mitä haluaa tehdä. Kuinka teen ja kenen kanssa. Yhteisöllisuuden korostuminen tässä ajassa saa minut uskomaan, että tulevaisuudessa synergian voimalla tehdään työtä ja luodaan uutta. Uusia mahdollisuuksia voi avautua, vaikka työpaikkoja nyt menetetään, mutta voisiko työtä tehdä yhteistyössä? Pysähtyminen tuottaa ideoita. Uusia toimintatapoja <3

Epävarmuudesta löytyy aina mahdollisuuksia

Korona- aika on riman laskemisen opetteluaikaa

Myöskin omalla kohdallani tässä ajassa oleminen ei ole karsinut elämästäni suurempaa, koska ne on jo karsittu! Ja siis hyvin mielin otettu kaikki karsiminen vastaan. Kotivuosien myötä olen ollut toisaalta jo omassa karanteenissa monen vuoden ajan, ja päivät täyttyvät samojen askareiden äärellä. Paljon ulkona oloa, ja kotoa mukavien asioiden äärellä puuhailua. Pienien asioiden arvostamista jos isompaan ei vaikka ole ajallisesti tai rahallisesti ollut mahdollisuuksia. Mutta aina niitä mahdollisuuksia voi synnyttää omaan arkeen. Hallitussa kaaoksessa kotiseinien sisällä on ollut minulle opettavaista aikaa, se on auttanut ymmärtämään keskeneräisyyttä. Kaikki on hujan hajan, aikaa itselle ei ole riittävästi ja tehtäviä hoidetaan etänä kun lapsilta jää aikaa itselle.

Tässä korona hetkessä kaikilla on kaikki sekaisin. Kotona oleminen on melkoista multitaskaamista ja hommista ei meinaa tulla mitään. Mitä jos siihen ottaisi hyväksyvämmän asenteen, ja ajattelisi, että kukaan ei tässä hetkessä voi olla parhaimmillaan, eikä suorittaa 100% täydellisesti asioita. Tämä hetki voi opettaa, että jokainen tekee parhaansa, ja että rimaa voi laskea, eikä odottaa täydellistä suoritusta. Kaikesta turhasta kontrollista ja itsensä piiskaamisesta voi luopua, ja luottaa siihen että asiat kääntyvät parhain päin. 

Epävarmuudesta löytyy aina mahdollisuuksia
Askel askeleelta, ajatus ajatukselta

Sisäiselle äänelle herkistyminen

Olen pysähtynyt kuuntelemaan omaa sisäistä ääntäni. Alussa se oli hyvin paljon sitä, että esitin itselleni ajatuksilleni ja varsinkin ikävälle tuntuvista tunteille vasta kysymyksiä, kuten ” Mistä tämä paha mieli nyt sai alkunsa? Mitä tapahtui, sanoiko joku jotain, tekikö joku jotain? Mikä minua alkoi ärsyttämään?”. Joskus tunne hälventyi jo miettiessä asiaa ääneen, joskus taas aloin pilkkomaan tunnetta osiin, jolloin huomasin, että jokin tunnelukko saattoi aueta. Joku jo aiemmin tapahtunut tilanne/ jonkun sanominen/ tai joku toiminta herätti minussa uudestaan tunteen. Useimmiten korjaamalla omaa toimintatapaa tai ajatusta, sain jo kiinni millä saan tuntemuksiani helpotettua. Epävarmuudesta löytyy aina mahdollisuuksia myös tunteita käsitellessä, ja kun niitä horjuttaa läpikäymällä, on niille uusi mahdollisuus aina hyväksyminen, jonka kautta avautuu jotakin uutta.

Minä olen aina ollut herkkä aistimaan asioita. Osaan suurinpiirtein lukea jonkun ajatuksia, tai nähdä mitä ilmeiden takana on! Lapsena se on ollut melkoinen taakka, koska en ole osannut säädellä omia tunteitani, mutta aikuisena se on suorastaan supervoima. Toisinaan taas olen oppinut, että en välitä muiden naaman mutruiluista ja huokailuista, koska jokainen saa olla oma itsensä. Myöskin nämä tilanteet ovat opettaneet kuuntelemaan omaa kehoa siispä jo lapsesta saakka. Minulle esimerkiksi jännitys on aina tuntunut vatsassa asti ja olen vatsalla jännittäjä. Aistin myös pelkoa nykyään vatsallani, ja tulen osittain huolesta ja pelosta huonovointiseksi. Vastaavasti tunnen onnellisuuden ja rakkauden tunteet suoraan kehollisesti sydämessä ja jaloissani, että olen jalat tukevasti kiinni maassa.

Pysähtymisen voima

Pysähtyminen antaa mahdollisuuden purkaa tunteita ulos, ja ne voivat tuntua kehollisesti siis aivan merkitykselläkin tavalla. Pysähtyminen toisinaan antaa myös todella merkittävän tavan itselle kuunnella itseään, miten keho reagoi erilaisiin tunteisiin, ja miten niitä merkkejä voisi hyödyntää itse toimintatavoissaan. Onko esimerkiksi itsellä joku tapa reagoida rinnassa ahdistavaan tunteeseen, joka kaivaa sisimpää. Mitä voisi siinä kohtaa tehdä, jotta saisi tilanteen haltuun?

Itselleni tämän hetken maailman huolet tuntuvat kehossa isoina taakkoina jopa hartioilla asti, ja olen ehdottomasti tiedostanut tässä kohtaa luonnon eheyttävän vaikutuksen. Suuntaan siis ajatukseni metsään, jolla saan taakkaa pienennettyä ja palautettua elämänvoimaa päiviini lisää. En ole kuitenkaan missään pelon ja huolen ääripäässä, vaan keskellä- kuunnellen sekä järjen ja sydämen ääntä.

Epävarmuudesta löytyy aina mahdollisuuksia

Kirjoittaen tunteita ulos

Myös itseni äärelle sisäistä ääntä kuuntelemaan olen tullut lähelle juuri kirjoittamisen kautta. Blogin kirjoitus on ollut samalla mieltä eheyttävää ja parantavan laatuista toimintaa. Sanoittamalla asioita ulos, ja tässäkin tapauksessa muiden luettavaksi, se antaa itselleni mahdollisuuden tuottaa omia syntyneitä herätyksiä julki, mutta myös itsekin käsitellä niitä samalla tarkemmin. Asioiden kirjoittaminen saa aina avaamaan uusia näkökantoja itselleenkin. Muistin juuri life coach- opinnoissa oppimaani ” Parantava kirjoitus” (James Pennebakerin)- harjoituksen, joka voisi olla yksi tapa myös purkaa ajatuksia tämän kriisin keskellä. 20 minuutin taukoamatta kirjoitettu kirjoitus, jossa voit kohdata syvimmätkin tunteesi ja ajatuksesi tarkoitus on antaa niiden virrata paperille ilman sen enempää miettimättä mitä kirjoittaa, ja miltä se kuulostaa. Kirjoitukseen ei tarvitse palata sen koommin sitä lukemaan tai käsittelemään, vaan sen ajatus on herätellä tuntemuksia ulos. Suosittelen kokeilemaan, jos se toisi sinulle päiviisi vaikka lisää toivon ja turvan tunnetta.

Miten sinä voit olla läsnä itsellesi?

Oman itsensä ajatusten äärelle voi käyttää minkälaista tapaa vain. Kuuntelemalla ajatuksiaan, esittämällä itselleen kysymyksiä, olemalla läsnä hetkessä ja pysähtyä aistimaan, kirjoittaa, maalata. Jollekin musiikki saattaa avata ajatuksia sisimpään. Metsä, järvenranta, laituri, ulkoilma. Nuotio, takan äärellä oleskelu, kynttilän polttaminen, rentouttava saunahetki. Oikeastaan mikä vain mikä tuntuu hyvältä, ja toistaiseksi ainakaan noista ei ole mitään meiltä kielletty tekemästä;)

Epävarmuudesta löytyy aina mahdollisuuksia- postaus oli pitkä, ja janoaa jatkoa. Lisää ajatuksia ajan hermoilla ensi blogiin!

Pysytään terveinä,

 

 

XOXO
signature

Jaa

Tilaa niin et menetä viestiä
Rekisteröidy sähköpostiosoitteellasi saadaksesi uutisia ja päivityksiä!

Mitä mieltä olet, kommentoi, niin jutellaan lisää

No Comments Yet.