Please enter an Access Token

Hyvän mielen taidot haltuun arkeen

Hyvän mielen kortit

Hyvän mielen taidot haltuun arkeen- postaus käsittelee asioita, joilla lisätä onnellisuutta arkeensa. Lisäksi sisältää kaupallisen yhteistyön, joten jos sinua kiinnostaa saada arjestasi heräämään ajatuksia, suosittelen lukemaan koko tekstini läpi. Varmasti saat tästä postauksesta iloa ja voimaa arkeesi.

Innostuin alku keväästä ihanista Hyvän mielen- korteista, joita bongasin päiväkodin seinältä viikko viikolta uuden teeman kera. Itselleni tälläiset niin sanotut ”voimakortit” ovat todellakin hyvää mieltä nostattavia, ja omalta osaltani ne ovat johdatelleet ja kulkeneet hyvin päivien ja viikkojen tapahtumien rinnalla.

Ostin sitten päiväkodissa syntyneen innostuksen myötä kortit myös itselleni. Hyvän mielen korttien lisäksi tällä tuoteperheellä on olemassa myös Hyvän mielen tehtäväkirja sekä Hyvän mielen kirja, jonka pariin pääsette uppoutumaan tämän blogin yhteydessä. Hyvän mielen taidot kirjan lumoissa- postaus avaa sinulle kirjan ja korttien sisältöä. 

Hyvän mielen taidot haltuun arkeen

Voimalauseista voimaa

Maaretta Tukiaisen Hyvän mielen taidot kirjasta poimimani ajatus,että onko ”voima lauseilla”, joita kortit sisältävät oikeasti jotain hyötyä: ”Myönteisten asioiden tietoinen miettiminen lisää onnellisuutta. Jo pelkkä iloa tuottavien asioiden listaaminen herkistää näkemään elämän hyviä puolia. Tällä taas on suora yhteys mielialaan. Voimalauseet siis auttavat meitä pysähtymään, keskittämään huomiomme haluttuun myönteiseen asiaan ja saattamaan haluamamme käyttäytymismuutoksen käytäntöön”. 

Oletko valmis ottamaan Hyvän mielen taidot haltuun arkeen?

Hyvän mielen taidot kirjan lumoissa
Hyvän mielen taidot kirjan lumoissa

Hyvän mielen taidot kirja

Hyvänä jatkumona omille Hyvän mielen korteille pääsin tutustumaan Hyvän mielen taidot- kirjan pariin, joka on saatu kaupallisessa yhteistyössä Ps- kustannukselta. Kirja nimenomaan sai pohtimaan taitoja, joita jo itsellään löytyy ja mitkä niistä kokee omiksi vahvuuksiksi, mutta myös pysähtymään niiden ominaisuuksien pariin, joissa on parannettavaa.
Olen onnellinen, että olen saanut tämän kirjan käsiini luettavaksi, koska haluan että perheeni elämä on onnellista, oma elämäni olisi ihanaa, sekä haluan jakaa hyvää mieltä myös ympärilleni. Toivon tämän blogi kirjoituksen myötä, että tästä saa hyviä näkövinkkeleitä muutkin omaan elämään. Suosittelen lukemaan kirjan kokonaisuudessaan, ja minulla on myös tämän blogin yhteyteen tulossa kirja arvonta lukijoilleni tästä hyvän mielen taidot kirjasta. Hyvän mielen taidot haltuun arkeen on todellakin tervetullutta.

Tämän kertainen blogini tulee olemaan kaikista aikojen pisin, ja sisältää niin täyttä asiaa mitkä asiat vaikuttavat luomaan hyvää mieltä, että suosittelen sinulle jos sinua yhtään kiinnostaa lisätä onnellisuutta elämääsi ottamaan hetken aikaa ja lukaisemaan tämän koko blogi kirjoituksen.
 

Iloa ja energiaa elämään

Kirjailija Maaretta Tukiainen on kirjoittanut Hyvän mielen taidot ajatuksella, että näiden taitojen avulla elämä sujuu niin että siinä on iloa ja energiaa. Mieltänsä voi kehittää joustavaksi, jonka avulla arjen haasteissa on muutoksissa on helpompi toimia. Maaretta Tukiaisen ajattelu perustuu positiiviseen psykologiaan, elinikäiseen oppimiseen ja ihmisen sisäisiin voimavaroihin.(Poimin kirjasta blogiini kohtia, jotka laitan sitaattien väliin).
 
Kirja käsittelee seitsemää eri kategoriaa, joissa jokaisessa löytyy lukuisia taitoja. Nämä seitsemän hyvän mielen kategoriaa ovat: 
 
1. Myönteisyyden taidot
2. Tahdonvoimataidot
3. Vuorovaikutustaidot
4. Myötätuntotaidot
5. Luovuustaidot
6. Läsnäolotaidot
7. Itsensä johtamisen taidot
 

Vastoinkäymiset voi ottaa mahdollisuuksina

Poimin kustakin kategoriasta tähän blogiini tärkeimpiä, itselleni tärkeitä ja ajatuksia  herättäviä oivalluksia, joista toivottavasti on myös lukijoilleni hyötyä omaan elämään. Peilailen taitoja hieman omaan elämäntyyliini, ja sinulla on mahdollisuus puolestasi pohtia niitä omaan ajatusmaailmaasi. Hyvän mielen lisääminen omaan elämääni on erittäin tervetullutta, ja pyrin itse omassa elämässäni kantamaan positiivista fiilistä yrittäen löytää vastoinkäymisistäkin hyvää.
Ottamalla vastoinkäymiset mahdollisuuksina ja opettavaisina ohjenuorina elämälle, olen vahvistunut vuosien saatossa juuri täksi ihmiseksi kuin olen. Niistä vastoinkäymisistä kirjoittelen joskus lisää blogeissani, kun kunkin hetki tulee ja jokin asia haluaa päästä esille itsestäni. Jos jaksat pysyä mukana koko blogini ajan, tulet varmasti huomaamaan, millä taito kategorialla on elämässäni tällä hetkellä suurin merkitys, ja jonka eteen olen valmis satsaamaan lisää aikaa. 
 

Hyvän mielen taidot- kirjat& kortit

”Kirjan ja korttien tarkoitus on saattaa hyvän mielen taidot kaikkien suomalaisten keskuuteen niin, että niistä tulisi jokamiestaitoja. Rakentamalla jokamiestaidoista voimavaroja, voi jokaisen elämästä tulla onnellista ja että on hyvä olla. Kun yhden ihmisen elämä muuttuu, myös hänen ympärillään olevien elämä muuttuu.”


Kirja sisältää runsaasti erilaisia esimerkkitarinoita ja mielenkiintoisia tehtäviä. Niitä voi tehdä yhdessä hyvän mielen korttien kanssa, tai täysin ilman. Itse huomasin tehtäviä lukiessa läpi, että monta asiaa jo tulee itsekin tehtyä ja toisinaan taas sai uusia ideoita parannettavissa oleviin taitoihin. 

Hyvän mielen taidot kirjan lumoissa
Hyvän mielen taidot haltuun arkeen


Myönteisyyden taidot

Kyky ajatella postitiivisesti, ylläpitää toivoa ja tehdä hyvää.

Tämä taitokategoria pitää sisällään kiitollisuutta, merkityksen kokemista, vahvuuksien tunnistamista, hyvän tekemistä, iloitsemista, oman potentiaalin hyödyntämistä, toivon vaalimista ja onnistumisen juhlistamista. Koin suurta mielihyvää lukiessani tätä osiota läpi, koska koin vahvasti itsessäni, että tämän kategorian sisältöä omassa elämässäni on paljon. Yksi tärkeimpiä näistä, joita voisi nostaa esille tässä on kiitollisuus.

Omassa elämässäni olen alkuvuodesta tehnyt itselleni niin kutsutun ”kiitollisuus rasian”, jonne kirjoitan asioita joista olen kiitollinen. Jos en jonka päivä, niin mahdollimman usein. Jokaisesta päivästä pystyt jostakin asiasta olemaan kiitollinen. Se yksikin asia voi riittää pelastamaan vaikka sen pilalle menneen päivän kokonaisuudessaan. Kiitollisuudesta on kirjassa esimerkki tehtävä, ”kiitollisuuspäiväkirjan” pitäminen. Ajatuksena juuri samankaltainen, eli listata asioita joista on ollut päivän mittaan kiitollinen.

 ”Kiitollisuuden tietoinen harjoittaminen esimerkiksi päiväkirjan muodossa parantaa elämänlaatua, kun ihminen oppii löytämään arjestaan ilonaiheita, joita ei aikaisemmin huomannut.” 

Hyvän mielen taidot haltuun arkeen

Merkityksellisyys

Toinen tämän osion yksi poimimani taito on merkityksen kokeminen, joka entisestään korostuu hetkisessä elämässä oleville ihmisille, ja omakohtaisesti painotan varsinkin lapsiperheellisiä. 

”Kun ihminen tekee itselleen merkityksellisiä asioita, hän kukoistaa. Tunne oman elämän merkityksellisyydestä on elimellinen osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Siihen liittyy omien kiinnostuksen kohteiden löytäminen, arvojen tunnistaminen ja niiden mukaan eläminen. Itsetunto, optimismi ja kyky toipua vastoinkäymisistä tukevat kukoistamista ja kokemusta asioiden merkityksellisyydestä”. 

Allekirjoitan nämä itsekin, koska koen äitinä juuri niillä itselleen tärkeiksi muodostuneilla asioilla olevan suuri, valtava vaikutus omaan hyvinvointiini. Jokaisella on mahdollisuus miettiä itselleen jokin se, joka tuo merkityksellisyyttä lisää omaan elämään. 

Iloitseminen

 

Iloitseminen- niin ihana taito! Tämä taito oli vielä nostettava esille, koska minä rakastan iloisuutta. 

” Ilo on tutkimusten mukaan yksi kymmenestä voimaannuttavasta tunteesta.” Siksi teen juuri niitä ihania asioita, jotka saavat minut voimaantumaan lisää. Vaikka olen kova tekemään, niin teen askareitani täydellä ilolla, ja se todennäköisesti ajoittain huokuu itsestäni muillekin. 

Ilon kokeminen tarttuu, tempaa mukaansa, ja saa meidät näkemään asioiden leikkisämmän puolen. Yksinkertaisesti antautuu elämälle ja pysähtyy tarkastelemaan arkisia ilon ja ihmetyksen aiheita.”

Omassa elämässäni olen huomannut, että iloon ei tarvitse paljoakaan. Ne asiat syntyy hyvinkin pienistä. Iloon et tarvitse kuin olla avoin ja vastaanottavainen. 

Hyvän mielen taidot haltuun arkeen
 

Tahdonvoimataidot

– Takaavat sen, ettemme harhaudu häiritsevien asioiden tai pakkomielteiden pariin, vaan pystymme pitämään huomion itsellemme tärkeissä asioissa ja tavoitteissa

Tahdonvoimataidot pitävät sisällään oman voiman tunnistamista, huomion keskittämistä, sitoutumista, suojautumista, joustavuutta, hallinnasta luopumista ja sisukkuutta.


Tahdonvoiman taidoista nostan yhden ainoan taidon esille, jonka koen täältä erittäin tärkeäksi poimittavaksi on hallinnasta luopuminen. Oman elämän erinäisten vastoinkäymisten kautta olen tullut siihen tulokseen, että itselleen parasta on katsoa asioita jokseenkin eri silmin. Asioihin on olemassa aina yksinkertaisempia, itseään vähemmän kuluttavia vaihtoehtoja. Minulle elämä on nimenomaan opettanut kaikesta turhasta kontrollista ja hallinnasta luopumista, ja voin käsi sydämellä sanoa olevani niin onnellinen päästettyäni irti niistä. 

” Kontrollista ja hallinnasta luopuminen on elämään heittäytymistä. Se on kykyä hellittää hetkeksi ohjaava ja kontrolloiva ote omasta elämästä ja ajatella, että tulevaisuus on avoin ja täynnä itselle tuntemattomia mahdollisuuksia. Hallinnasta luopuminen voi myös tarkoittaa, että myönnämme sen, että tapa tehdä tai toteuttaa jokin asia voi olla loppujen lopuksi paljon yksinkertaisempi ja helpompi kuin etukäteen asiaa murehtiassamme ja kontrolloidessamme kuvittelimme. Kaiken kaikkiaan hallinnan tunteesta vapautuminen luo elämään lisää väljyyttä ja helpotuksen tunnetta.”

Vuorovaikutustaidot

– Sosiaalinen liima, joka sitoo meidät toisiin ja auttaa toimimaan rakentavasti muiden ihmisten kanssa

Vuorovaikutustaidot pitävät sisällään yhteyden luomista, kiinnostuksen osoittamista, haavoittuvuuden paljastamista, kuuntelemista, ihmissuhteiden vaalimista, rajojen asettamista, tarpeiden ilmaisemista ja sanojen valitsemista. 

Ihmissuhteiden vaaliminen on itselle näistä taidoista tärkeimpiä asioita. Ystävillä on merkittävä ja vahva vaikutus omaan onnellisuuteen. Ystävien näkeminen ja yhteydenpito on kuin terapiaa itselle ja luo turvaisan pohjan elämälle. 

”Taito vaalia rikastavia ihmissuhteita tarkoittaa kahta asiaa: kykyä tunnistaa mitkä ihmissuhteet tuovat elämään myönteisiä asioita, ja kykyä huoltaa näitä suhteita niin, että myönteinen noste säilyy myös jatkossa.”

Hyvän mielen taidot haltuun arkeen

Tarpeiden ilmaiseminen


Toinen tärkeä taito on tarpeiden ilmaiseminen. Avoin, molemminpuolinen ja keskusteleva ilmapiiri on aina kaikkein paras ihmisten välillä, jossa varmasti itse kullakin on parannettavaa. Tätä keskustelemisen taitoa pidän hyvän mielen taidoissa äärimmäisen tärkeänä. Monta asiaa saa pelastettua ja korjattua kun saa kerrottua tarpeensa ja mielipiteensä ja ottaa asian esille. Minä en arastele keskustelua ja pidän avoimesta vuorovaikutuksesta. En ole maton alle lakaisija tyyppiä, että hankalat asiat piiloittaisin piiloon. Päinvastoin, en anna periksi jos jokin asia vaivaa. Pelisääntöjä rakennellaan koko elämämme ajan eri ihmisten kanssa, joten avoimuus on kaiken a ja o.

”Tarpeiden rakentava ilmaiseminen on toimivan vuorovaikutuksen perusta. Kun oppii tunnistamaan ja ilmaisemaan omat tarpeensa, todennäköisyys niiden tyydyttämiselle kasvaa. Vaikeinta tarpeiden ilmaisemisessa on säilyttää neutraali sävy ja joissakin tapauksissa se, että ylipäänsä uskaltaa avata suunsa. Harjoitteleminen kuitenkin kannattaa, sillä seurauksena on rikastava vuorovaikutus, joka vahvistaa keskinäistä ymmärrystä.”


Myötätuntotaidot

– Auttaa antamaan anteeksi ja hyväksymään tosiasiat, myös vaikeudet, sellaisena kuin ne ovat. Myötätuntokykyjen syvällinen ymmärtäminen ja hallinta auttaa elämään eheää, täysipainoista elämää.

Myötätuntotaidot pitävät sisällään tosiasioiden hyväksymistä, myötätuntoa, myötätuntoa itseään kohtaan, anteeksi antamista muille, anteeksi antamista itselle, kielteisyydestä puhumista, ystävällisyyttä.

Näistä taidoista nostan esiin myötätunnon. Mitään sen tärkeämpää ei ole, kuin osata asettautua toisen asemaan, tunnetilaan. Itse osittain herkästi aistivana koen muiden tunnetilat itselläni, ja osaan eläytyä niihin. Jopa herää halu kuunnella ja auttaa. 

”Myötätunto on kykyä tunnistaa toisen ihmisen tunne, kykyä asettua tuohon tunnetilaan ja tehdä hyvää. Se on siis kykyä samaistua toisen kokemusmaailmaan ja toimia sitä rakentavalla tavalla. Myötätunnon osoittaminen saa aikaan muutoksia, jotka moninkertaistuvat, kun ihmiset kokevat kiitollisuutta saamastaan myötätunnosta ja voivat omalta osaltaan osoittaa myötätuntoa muille. Myötätunto auttaa ylittämään ja unohtamaan itsensä ja laajentamaan ajattelua kohti muita ihmisiä. Se myös auttaa muuntamaan itsekeskeistä ajattelua kohti yhteisen hyvän rakentamista.”

Hyvän mielen taidot haltuun arkeen


Luovuus taidot

– Luovat iloa, auttavat ratkomaan ongelmia ja avaamaan yllättäviä, uusia näkökulmia kulloinkin käsillä olevaan asiaan. Olennainen osa henkistä kasvua. 

Luovuustaidot pitävät sisällään uteliaisuutta, tutkimista, kokeilemista, seikkailemista, leikkimistä, unelmoimista, intuitiota ja palautteen pyytämistä.

Tämä taito kategoria on itselle niin herkullinen aihe, koska koen itse itsessäni löytyvän paljon luovuutta. Tykkään ideoida, olen utelias uusille ajatuksille, kokeilen hauskoja idearikkaita juttuja ja unelmoin isosti. Minulla on paljon kauan kantavia unelmia ja haaveita mitä tahdon saavuttaa, ja pidän myös ”dreamcardia” eli unelmakarttaa. Alkuvuonna lehtileikkeitä tarvitsemaani karttaan sain kaavailtua ja askareltua tälle vuodelle tavoitteita, jotka muistuttavat minua omista päämääristäni. Myös Hyvän mielen taidot kirjassa yhtenä tehtävänä on ”unelmakollaasi”, joka käsittelee samaa ideaa kuin omani jo olemassa oleva. Kokeile sinäkin, ja laita valmis kollaasi näkyvälle paikalle.


”Unelmoiminen on optimismia, jonka avulla luodaan edellytyksiä tulevaisuudessa tapahtuvalle hyvälle. Unelmat voiva toimia tulevaisuudensuunnitelmien ja straregioiden pohjana. Kyky unelmoida jokin ennakolta mahdolliseksi luo todellisuutta siihen suuntaan, että unelma jonain päivänä toteutuu. ”

Intuitio


Luovuustaidoista nostan esiin toisena taitona intuition. Minä menen pitkälti päätöksissäni oman intuition mukaan ja luotan siihen, että elämä ohjaa. Kuuntelen tarkasti varsinkin isoimmissa päätöksissäni sisäistä ääntäni, jonka loppupelissä toivon ohjaavan minut oikeille raiteille.

”Intuitio on ihmisen kykyä aavistaa ympäristöstään dynamiikka tavalla, joka ei välttämättä järkiperäisesti päätellen ole todistettavissa. Se on resurssi ja sisäinen voimavara, jota voi hyödyntää päätösten tekemiseen ja päästäkseen kohti sellaisia mahdollisuuksia, jotka eivät ole läsnä pelkin rationaalisin perustein. Luotan sisälläni olevaan tietoon.”

Hyvän mielen taidot haltuun arkeen

Läsnäolotaidot

– Antavat tilaa sille, mikä on. Ilman kykyä olla läsnä ei muihin taitoihin välttämättä edes pääse käsiksi. 

Läsnäolotaidot pitävät sisällään pysähtymistä, kauneuden vaalimista, luonnosta nauttimista, kehosta huolehtimista, lepäämistä, yksinkertaistamista ja voimavarojen vaalimista. 

Läsnäolo taito kategoria kaikkine taitoineen on minulle ehdottomasti kiinnostavin ja merkittävin tämän hetkisessä elämässäni. Nostan tämän taitokategorian kaikista näistä kategorioista yhdeksi tärkeimmäksi, johon olen valmis satsaamaan paljon omaa aikaani. Olen jo kovaa vauhtia viimeisien vuosien aikana alkanut nimenomaan panostaa hetkessä elämiseen ja olemisen harjoitteluun, mutta tästä aihealueesta ei voi koskaan saada ”yliannostusta”.

 

Elämästä nauttiminen

 

Tämän kategorian tärkeys tulee korostumaan vuosien saatossa entisestään, koen sen itse jo erittäin vahvasti ympärilläni kun olen seurannut muiden tuttujen ja tuntemattomien elämää. Nykymaailman kiireet ja paineet ja opitut mallit, joiden mukaan ihmiset puurtavat vaikka viimeiseen hengenvetoon asti, ovat saaneet itseni entisestään hidastamaan vauhtia. Elämästä tulee nauttia ja elää kuin viimeistä päivää. Vahvasti peräänkuulutan läsnäolo taitojen oppimiseen, johon meillä useimmalla on varmasti oppimisen paikka. 

Nämä kategorian taidot ovat niin tärkeitä mielestäni jokainen, etten tiedä osaanko valita yhtä ja ainoaa. Jokaisella niistä on ihmiseen huomattava hyvinvointia ja onnellisuutta lisäävä vaikutus. Poimin siispä useimmasta muutaman ajatuksen mukaan blogiini<3

 

Pysähtyminen


”Pysähtyminen on taitoa tulla läsnä olevaksi käsillä olevaan hetkeen. Kun pysähtyy ja lopettaa tekemisen, antaa mielensä levätä. Pysähtyminen on pohjimmiltaan kykyä johtaa itseään ja pistää peli katkolle silloin kun on eniten kiire. Kun haluat pysähtyä, istahdat paikallesi ja toteat hyväksyvästi sen, mitä on. Herkistät aistisi vastaanottamaan läsnä olevan hetken. Osaat päästää irti ajatuksista, tuntemuksista ja suorittamisesta.”

Pysähtymisen taitoa harjoittelen itse jatkuvasti. Tiedostan itsessäni selkeästi hetket, jolloin itsellä menee niin sanotusti ”liian lujaa”, ja kroppani oireilee unettomuudella, huono unisuudella. Voisin oikeastaan todeta, että olen kiitollinen, että minulla on olemassa näin selkeä ”stressimittari”, jolla voin lukea itseäni ja alkaa laittaa kapuloita rattaisiin. Siinä vaiheessa osaan jättää kaikki ylimääräiset työt sivulle, ja tehdä vain pakolliset, eli lapsiperheellinä hoitaa lapset ja kotityöt, ja oman ajan pyhitän pysähtymiselle. 

Kauneuden vaaliminen

”Taito vaalia kauneutta tarkoittaa kykyä kiinnittää huomiota itseä ympäröivissä asioissa piilevään kauneuteen. Se on kykyä nähdä tavallisessa erityistä ja arkipäiväisessä aihetta juhlaan. Tärkeintä taidossa on kyky pysähtyä näkemään se, mikä on, ja mikä juuri siinä on kaunista. ” 

Lasten kanssa jo kotona pitkään olleena koen, että päiviin on väkisinkin tuotava piristystä arkisista asioista, ja kuinka hassua se onkaan, mutta se ei äiti ihmiseltä vaadi paljoa. Kun vietät suurimman osan päivistä pelkästään kotona, niin ihmeen kaupalla osaat arvostaa ihan tavallisia asioita, jotka eivät edes maksa mitään. Bongailen luonnossa harvase päivä minulle kaikkea hyvää oloa tuovaa, ihanaa asiaa, ja sehän riittää. Pidän valokuvaamisesta, ja ikuistan näitä hetkiä paljon valokuviin. Väritän päivääni kaikella sellaisella, joka tuo minulle kauneutta muistikuviin talteen. 

Luonnosta nauttiminen


” Luonnosta nauttiminen tarkoittaa oman luontoyhteyden vaalimista konkreettisin keinoin. Luonnosta ammentaminen voi olla mielimaisemassa samoilua, vaihtoehtoisten polkujen etsimistä tai luonnon mittasuhteiden, näkymien ja yksityiskohtien havaitsemista. Luontokokemus on jo itsessään aina moniaistillinen ja elvyttävä. Se avaa mahdollisuuden inspiraatiolle. Kyky käyttää luontoa voimavarana tarkoittaa, että ihminen osaa tietoisesti hakeutua luontoon saadakseen sieltä mielelleen vahvistusta, rentoutusta ja rauhaa. ”

Olen rakastunut tähän aiheeseen, luonnosta nauttimiseen. Yksi elämäni tärkeimpiä perusarvoja, saada eheyttää mieltään luonnossa. Olemalla läsnä, pysähtyen, etsien kauneutta ja ilman välttämätöntä suorittamista. Liikun luonnossa lenkin parissa, mutta viime aikaiset lenkit ovat olleet nimenomaan elvyttäviä, eli rauhalliseen tahtiin meneviä, eikä niinkään sykettä nostattavia. Asuinympäristömme on keskellä luontoa, metsät ja järvet ympäröivät kotimme. Siitä jaksan olla päivittäin kiitollinen, että meillä on niinkin hyvä asuinympäristö ympärillämme.

Omasta kehosta huolehtiminen


”Omasta kehosta huolehtiminen on kykyä kuunnella omaa kehoa, sen jaksamista ja vointia. Taitoon kuuluu myös kyky pysähtyä hoitamaan kehoa itselle sopivilla tavoilla. Kyky on hyvässä yhteydessä omaan kehoon ja sieltä kumpuaviin viesteihin auttaa toimimaan oman hyvinvoinnin kannalta rakentavalla tavalla, esimerkiksi pitämällä huolta unesta, liikunnasta, terveellisestä ravinnosta sekä riittävästä määrästä rentoutumista ja lepoa.”

Oman kehon huolehtimisesta itseasiassa lähti arvostus omaa kokonaisvaltaista hyvinvointia kohtaan, jonka jälkeen ovat nämä muut osa- alueet vahvistuneet sitä mukaa. Kun kropalla on hyvä olla, niin mielikin alkaa uudistua ja kaipaa oman osuutensa hyvinvoinnista. Omakohtaisia oivalluksia omasta elämästä näiden aiheiden kautta lisänneet tietoisuutta ja arvostusta, joista varmasti tulette kuulemaan tulevissa blogeissa lisää. 

Hyvän mielen taidot haltuun arkeen

Lepääminen


”Lepääminen ja tauottaminen on kykyä keskeyttää toiminta ja pitää tauko. Se on tärkeää sekä tavallisessa arjessa että erityistä tahdonvoimaa ja henkistä kestävyyttä kysyvissä projekteissa. Konkreettisina tekoina lepääminen voi olla esimerkiksi rentoutumista eri tekniikoiden avulla, pysähtymistä meditaation keinoin tai itse kuuntelua millä tahansa itselle sopivilla, rakentavilla tavoilla.”

Lepääminen vaatii joskus itseltäkin pitkää pinnaa, että sitä malttaisi edes tehdä. Oman ajan ollessa minimissään, joita lapsien hoidolta irtoaa, on tullut mukavuuden haluiseksi vaalia omaa aikaa ja sitä monesti sitten tulee tehneeksi monenlaista saadessaan rauhallista omaa aikaa. Siihen olen kyllä yrittänyt löytää itselleni ”kultaisen keskitien”, sallimalla edes kerran viikkoon illan jolloin en tee mitään. Olen vain, ja esimerkiksi katson telkkaria. Tai teen kasvonaamion, jonka parissa ”saan” puolen tunnin vaikutusajan puitteissa vaikka rentoutua kuunnellen rauhoittavaa musiikkia. On sekin parempi, että on kerran viikkoon vapaa-ilta, kuin että sitä ei olisi lainkaan!

Asioissa kun asioissa kun kehittelee jonkun ”kultaisen keskitie” – ratkaisun, on jo askeleen lähempänä sitä mitä tavoittelee. Itselle lepääminen saattaa kummuta tärkeäksi jonkin sairastelujen taikka väsymyksen kautta, joka kylläkin siinä vaiheessa jo melkoinen herätys itselle. Viimeisimpien sairastelujen myötä olen oivaltanut lepäämisen tärkeyden entisestään. 

Yksinkertaistaminen


”Yksinkertaistaminen on kykyä keskittyä olennaiseen, jättää epäolennaiset vähemmälle huomiolle ja löytää merkityksiä pienistä, arkisista asioista. Siihen liittyy myös taito karsia pois kaikki turha ja kiteyttää olennainen.”

Tuon yksinkertaistamisen taidon olen onneksi oppinut viimeistään aikuisiällä kotona vilistellessä lapsia ja yksi karvakuonokin. Päivät kun ovat yksi toisensa jälkeen yhtä karusellia lasten kanssa, ja aika tuntuu loppuvan vuorokausista kesken, niin asioiden priorisoinnissa voisin väittää olevani hyvä. Asettamalla itselleen matalamman riman muun muassa siivouksen pariin, niin aikaa jää paljon enemmän itselle tärkeisiin asioihin. Jos asioihin on olemassa helpompi reitti, käytän sen mielelläni sillä päivissä on jo tarpeeksi stressattavaa. Tätä taitoa ei voi liikaa peräänkuuluttaa muillekin, joten jos koet, että olet melkoinen suorittaja, löysää tahtia!

Omista voimavaroista huolehtiminen


”Kyky huolehtia voimavaroista on iloa ja voimaa tuovien asioiden vaalimista ja harjoittamista. Se on oman mielialan hoitamista tekemällä ja harrastamalla mielihyvää tuottavia asioita, jotka parantavat elämänlaatua”. 

Jokaisella täytyy olla jokin henkireikä, johon uppoutua kun saa aikaa itselleen. Mitä se onkaan kenellekin, sillä ei ole merkitystä, kunhan se kasvattaa voimavara varantoasi lisää pala kerrallaan. Itselleni on löytyneet arkeeni sopivat hyvän mielen voimavarojen vaalimisen lähteet, joita jo aiemmista blogeistani olette päässeet lukemaan, ja joista pidän kynsin ja hampain kiinni. Joskus aiemmin yltiö väsyneenä ajattelin muun muassa etten jaksa lähteä liikkumaan, koska se vaatii energiaa ja kuluttaa minulta loputkin virrat. Nykyään tiedän vaikka olisin kuinka väsynyt, niin esimerkiksi ulos liikkumaan lähteminen toki myös kuluttaa energiaa mutta tuplaa olotilassa tapahtuvan energialatauksen ihanalla endorfiini piikillään. Itsensä johtamisen taidot

– Mihin elämässämme päädymme

Itsensä johtamisen taitoihin sisältyy tilanteen hahmottaminen, valitseminen, syventyminen, tavoitteellisuus, odottaminen, epävarmuuden sietäminen, palveleminen ja irti päästäminen. 

Näistä taidoista nostan esiin epävarmuuden sietämisen. Se on ollut itsellä monessakin elämän osa- alueessa pinnalla viimeisien vuosien aikana, sekä koti/ työ/ harraste rintamalla.  Väkisinkin on joutunut siedättämään itseään runsaasti epävarmuudella, mutta loppu viimein luottanut aina siihen, että asioilla on tarkoituksensa ja kaikki lopulta menee hyvin. 

”Kyky sietää epävarmuutta osoittaa taitoa jatkaa sitä, minkä on aloittanut, vaikkei tiedäkään, mihin se lopulta johtaa. Se on sitä, ettei pelkää kaaosta vaan hyväksyy epäjärjestyksen ja keskeneräisyyden. Epävarmuuden sietäminen on tekemisen repaleisuuden hyväksymistä ilman, että jähmettyy paikoilleen”. 


Summa summarum yhteistyöstä


Hyvän mielen taidot haltuun arkeen postauksesta jäi hyvät fiilikset ja nimenomaan kun kirjan tekstit vahvistivat jo itsellä löytyviä taitoja mutta antoivat miettimisen aiheita parannettavissa oleviin. Kirjassa löytynee runsaasti hyviä kirjallisuuslähteitä tuleville illoille mahdollisiin lukuhetkiin, joihin täytyy perehtyä lisää. Tehtäviä tekemällä saa rutkasti enemmän käytäntöön asioita, joten taidankin poimia jatkossa näitä tehtävikseni vaikka pala kerrallaan.

Jos sinulle heräsi kiinnostus lukea kirja kokonaisuudessaan niin, Ps- kustannusten verkkokaupasta saat tilattua Hyvän mielen kirjan, sekä monia muita ihania kirjoja kesäisiin lukuhetkiin vaikka riippukeinussa tai terassin sohvalla. Voisin kuvitella mielessäni myös ihanat mökkimaisemat ja rauhallinen lukuhetki kirjan parissa, syöden mansikoita ja nauttien linnun laulusta<3

Minulla on myös kirja- arvonta lukijoilleni! Sinulla on mahdollisuus voittaa tämä Hyvän mielen kirja itsellesi, käy arvonta- välilehden linkin kautta jättämässä yhteystietosi arvontaan. Onnea arvontaan!

Hyvän mielen taidot kirjan lumoissa
Hyvän mielen taidot haltuun arkeen

Minkä edes yhden asian nappasit tästä Hyvän mielen taidot haltuun arkeen- postauksesta arkeesi?

Hyvällä mielellä, 
Jaana 

XOXO
signature

Tilaa niin et menetä viestiä
Rekisteröidy sähköpostiosoitteellasi saadaksesi uutisia ja päivityksiä!

Mitä mieltä olet, kommentoi, niin jutellaan lisää

No Comments Yet.

Previous
Lepäämisen ja tekemättömyyden tärkeys
Hyvän mielen taidot haltuun arkeen