Please enter an Access Token

Kaikkien aikojen parhain kotikoulu

Oletko valmis kotikouluun

”Tehdään tästä kaikkien aikojen paras kotikoulu sitten”– oli ajatus, joka syntyi kun tieto tuli siitä, että koululaiset siirtyvät kotikouluun korona pandemian takia. Sellaista ei ole edes osannut kuvitella vastaan tulevaksi! Mutta sen äärellä ollaan, ja ensimmäinen ajatus ainakin itselle oli, että tehdään siitä sitten mieluisa ja mukava. Niin, että siitä jäisi myös hauskoja muistikuvia mieleen. Siis vielähän en tiedä mitä pitkä ajanjakso tulee näyttämään, mutta motivaatio siihen täytyy luoda jo ajatuksen tasolle. Tehdään siitä siis mukavaa;)

Kaikkien aikojen parhain kotikoulu

Oppia ikä kaikki

Kumpihan tässä on enemmän innoissaan, poika vai äiti. Ehkä jälkimmäinen. Mutta tätä en vielä aiemmin ole päässyt oppimaan, nimittäin opettajana oloa samalla kun hoidat nuorimmaisia, hoidat kodin siisteydestä ja teet ruokaa, sekä huolehdit ulkoilusta. Siihen päälle kiukut ja raivot, uhmat ja temput tuhmat! Johonkin väliin omat opinnot ja valmennukset! Oppimisen ilo on ollut aina osa minua. Ehkä kuvastaa juurikin sitä, että uuden oppimisen äärelle on löydän eteenpäin kannattelevaa intoa ja motivaatiota. Ja se lähtee ensimmäiseksi siitä, miten ajattelee asioista. Kun tämän tilanteen joutumisen äärelle luo positiivista energiaa sillä, että se otetaan ilolla vastaan, voi siitä saada kaikki irti ja oppia paljon. Hyppy tuntemattomaan voi olla vaikka mitä mahdollisuuksia täynnä!

lamppu
Kun lamppu syttyy;)

Uusia kokemuksia arkeen

Mitä tapahtui kun pojan kanssa mietittiin tulevia koulupäiviä?;) Se alkoi olla jo melkoisen kutkuttavan hauskaakin! Ajatus lenti linnunpöntön rakentamisesta leivonan välillä ja olemme siis jo kolmen kotiopiskelu päivän aikana perustehtävien lisäksi leiponeet pojan ideoimana tarjottavat sekä ompelukonekin kaivettiin esille, jotta saatiin unilelulle peitto tehdyksi. Aivan mahtavaa luovia päiviin ehkä juuri vähän extraakin! Mikään ei estä sooloilemasta, ja tehdä kivoja juttuja mistä vaikka perhe jo ennestään pitää. Siinä pysyy tekemisen maku mukana, kun vähän kehittelee mukavaa puuhaa lisäksi.

Aivan mainio uusi mahdollisuus

Vakavasta tilanteesta huolimatta itse koen vahvasti tämän ajan olevan meille kaikille mahdollisuus. Ja jos tässä blogipostauksessa tarkastelee asiaa etäkoulun kannalta, niin silläkin, että siinä on meille kaikille uuden oppimisen paikka. Ihana joskus ravistella tiukkoja rutiineja, josko niitä voisi tehdä toisin, ja pakko tilanteeseen joutuessaan varmaan monikin huomaa, että eihän se muutos ollutkaan niin paha juttu kuin kuvitteli. Tässä kohtaa itse ehkä alussa mietin, että kuinka itsellä riittää aika ekaluokkalaiselle kun kaksi pienempää pitävät vauhtia ja tilanteita yllä, mutta asiat mukavasti kyllä suunnittelulla järjestyvät. Se kyllä pitää niin paikkaansa, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Kaikkien aikojen parhain kotikoulu
Päivät pullollaan ulkoilua

Me aloitetaan eppuluokkalaisen kanssa aamut suunnittelemalla päivä. Pojan toiveita kuunnellen, mutta annettua tehtävälistaa mukaillen, kuulostelemme mikä tehtävä sopii mihinkin päivään, ja ne itse eppuluokkalainen kirjoittaa eteisen liitutauluun! Ihana, vihdoin silläkin taululla on merkityksensä. Ja tulee käyttöön;) Siihen tauluun kirjoitamme päivän tehtävät, ja sitä mukaa poika viivaa niitä yli kun ne on tehty. Sillä on voimauttava vaikutus, kun saa rästissä olevat tehtävät viivatuksi yli. Mikä voittajan hymy, kun päivän opinnot tehty! Pätee myös äitiin! Kaikkien aikojen parhain kotikoulu, ja onneksi me olemme saaneet kokea tämänkin.

värit
Minkä värisiä tunteet voisivat olla?

Tunteet vahvasti esillä koronassa

Yksi omakohtaisesti lähelle tullut asia tämän korona ajan tiimoilla on ollut tunteet. Niistä on noussut ajatus, että aiomme ottaa kotikoulun ohelle eppuluokkalaisen mutta myös pienempien mukana ollessa ”tunnetaito” hetkiä. Olen onnellinen, että tälläinen hetki mahdollistuu lasten kanssa kotikoulun myötä, koska koen että se jos mikä olisi hyvä olla yksi koulujen oppiaineista. Asian tiimoilla tunnetiloja on jo aamupala pöydässä avattu ajatuksin, ”minkä värisiä tunteet voisivat olla?”. Tunnepuolen työskentelyä otan siis omaehtoisesti tuleviin viikkoihin pienien tehtävien kautta, jolloin on luvassa nimenomaan juuri niitä värejä muun muassa.

Päiväthän joutuu siis luovimaan kyllä ajankäytön kanssakin tarkkaan. Oma elämäkään ei voi pysähtyä opiskelujen ja harjoitusvalmennettavien parissa, joten kaikille sopivasti. Tämän hetkellä kyllä aika on mahdollistanut sen, että myös saa vain olla. Ja se on tässä koettelevassa hetkessä myös todella tärkeää ainakin itselleni, että sekä henkisen kuormituksen kuin myös fyysisesti työnmäärän tuoman lisäksi jää aikaa vaan olemiseen. Niihin hetkiin, jotka luo mukavaa oloa.

Kaikkien aikojen parhain kotikoulu

Ajanhallintataidot testinkiin

Tämä aika mahdollistaa myös ajanhallinnan merkityksen ymmärtämisen. Itse koen vahvasti kunnollisella organisoinnilla olevan merkitystä perheen yhteistä ajankäyttöä suunnitellessa, että sitä suunnitellessa siihen osallistuisi kaikki ja jokaisen tarpeet tulevat huomioiduksi ja kuulluksi. Tässä korona hetkessä voi  on hyvä sauma opetella keskustelemaan puolison kanssa entistä avoimemmin, opetella kuuntelemaan toista, opetella myös vetämään omia rajoja ja ehkä myös laittaa uudelleen totuttuja pelisääntöjä- kun nyt ollaan ”pakotetussa” tilassa ja laitetaan yhdessä päät yhteen ja mietitään kuinka toimitaan ja kuinka selvitään. Mikä sen sopivampi ajankohta;)

Näillä ajatuksilla…;) Kaikkien aikojen parhain kotikoulu on siis tehokkaasti meneillään, josta varmasti kuulet ajatuksia seuraavissa teksteissä olenko pysynyt lainkaan järjissäni tässä multitaskaamisen sirkuksessa!

XOXO
signature

Tilaa niin et menetä viestiä
Rekisteröidy sähköpostiosoitteellasi saadaksesi uutisia ja päivityksiä!

Mitä mieltä olet, kommentoi, niin jutellaan lisää

Previous
Mielenrauhaa vaaliessa itselleen luonnosta
Kaikkien aikojen parhain kotikoulu