Please enter an Access Token

Mitä tänään syötäisiin ideoita

Iänkaikkinen dilemma jääkaapin ovea avatessa

Mitä tänään syötäisiin ideoita? Kuulostaako tutulle kysymykselle? Sitä samaa varmasti kysytään monessakin perheessä jokaikinen päivä! Kuten myös meidän perheessä, ja se on jo hauskaksi vitsiksi muodostunut kysymys. Olisko se tänään jauhelihaa vai broileria? Kurkistus jääkaappiin, ja siellähän ne tutun näköiset paketit odottelevat ideoita, mitä niistä tällä kertaa tehdään. Monesti sitä kumminkin lähtee toteuttamaan ruoanlaittoa helpoimman kautta, joka tarkoittaa tuttua ja turvallista ruokaa. Lapsiperheessä. Vielä extrana lisäten tuttuun ja turvalliseen, että mahdollisimman simppeliä, nopeasti valmistuvaa ruokaa. Ruoka mikä on tuttua, on kaikille kelpaavaa ja maistuvaa ruokaa. Ruoka joka on turvallista, on kaikkien nälän taltuttavaa ruokaa. Nopeastikin kun pitää ruoka saada lautaselle, niin valitettavan usein joku pasta tai vastaava vie voiton ruokavalintaa pyöritellessä. Pitemmän päälle samaa rataa toteutettuna aiheuttaa ainakin vanhemmissa tylsistymistä ja turtumista samoihin makuihin. Niihin hetkiin sitä koittaa modata ruokia eri ideoin, jotta perus kotiruoka maistuisi kaikille. Ehkäpä pieni ajallinen satsaus etukäteen mietittynä säästäisi tuon vaivan ja kun ruoka on etukäteen mietitty valmiiksi niin olisiko se osittain jo organisoitu niin, että se ei tunnu niin työläältä kun yksi vaihe on jo vähemmän- suunnittelu.

Mitä tänään syötäisiin?

Mitä tänään syötäisiin ideoita
Mitä tänään syötäisiin ideoita

Kiertävä lista kotiin

Mitä jos laatisi kotiinkin kiertävän ruokalistan, kuten on hoidossa, koulussa sekä muissa laitoksissakin? Ajatus tuntuu aluksi kamalan työläälle projektille, mutta loppu viimein, eihän se sitä ole, kun varaa siihen hiukkasen aikaa ja rauhallista mietintähetkeä. Näin lähdin sitten kokeilemaan taas uutta ruokaideaa kotikokkailujamme varten tavoitteena monipuolistaa, rikastuttaa lautasmallin ruokia ja opettaa lapsille toisto toiston perään uusia makuja. Projektina keittiössä siis tällä hetkellä 7 viikon kiertävä ruokalista. Okei, myönnän, että kokkialaa opiskelleelle ja alalla työskenneelle listan teko ei tuntunut ylitsepääsemättömältä prokkikselta, mutta ei sitä tarvitse kyllä olla kokkis henkilökään oivaltamaan kuinka helposti niitä ideoita alkaa syntymään kun ottaa paperit ja kynän esille. Useimmiten ehkä suurin este tehdä muutoksia johonkin, on aika. Oletetaan, että jonkin uuden suunnitteluun menee jo tuhottomasti aikaa. Itse huomasin jaoittelemalla 7 viikkoa eri papereille ja niputettuani paperit kiinni, niin maanantai- sunnuntai akselille alkoi kuin ihmeen kaupalla sekä lounaalle ja päivälliselle tulla eri vaihtoehtoja! Ja mikään ei estä tekemästä suppeampaa, vaikka 5 viikon listaa.

 

Mitä tarkoittaa kiertävä lista

Mikä tämän 5/ tai 7 viikkoisen kiertävän listan idea on?

Kun viikot pyörähtää läpi, alkaa se jälleen alusta. Helpottaa arkea! Mikä taas tästä listasta helpompi ja kevyempi vaihtoehto voisi olla, on kirjata itse paperille vaikka ranskalaisilla viivoilla ruokia mitä ikinä tulee mieleen, ja toteuttaa niitä itse satunnaisessa järjestyksessä, juuri siinä kohtaa viikkoa kun itsestä hyvältä tuntuu. Siinä kohtaa pystyy myös hyödyntämään tarkemmin ehkä myös jääkaapin sisältöä, kun päättää ruoat omassa järjestyksessä. Jonkin verran ruokalistan ruokiin saa tietenkin varata aikaa myös mahdollisten reseptien etsimiseen- ellei omasta päästä heitä  ruokiin tarvittavat ainesosat sekä myös kaupan käyntiä ajatellen joutuu vähän suunnittelemaan ruokien sisältöä tarkemmin. Saattaa tuntua, että helpommin sanottu kuin tehty, mutta uskon, että ensimmäistä kertaa listaa kiertävänä varmasti tulee kirjattua merkintöjä ylös mahdollisista resepteistä tai raaka- aineista, niin seuraava kierros on jo helpompi. Toisinaan taas, nykyään kaupassa käyntikin on tehty meille jo kohtuu helpoksi. Prisman ostoskassiinkin voit sujauttaa suoraan jo jonkin ruoan reseptin, joka laatii ostoslistaan valmiiksi tuotteetkin, sen kun haet kaupasta kassit. Onneksi on vaihtoehtoja!

VINKIT 7 VIIKON KIERTÄVÄÄN LISTAAN:

  • Varaa 7 sivua paperia, jaoittele jokaiselle paperille viikko kerrallaan, päivät maanantaista sunnuntaille, kirjaa ylös sekä lounas ja päivällinen, (mikäli syöt joka päivä kotona)
  • Huomioi mahdolliset ylijäämät ruoista- kuinka niitä voi hyödyntää seuraavilla päivillä, vaikka eri komponentteja käyttäen
  • Tee esimerkiksi ”teemaviikkoja”, joku viikko kiinnität huomiota esim. kasvilisäkkeisiin ja niiden variaatioihin, joku viikko rikastutat lautasta erilaisilla perunavaihtoehdoilla
  • Laita keitot ja niiden laaja valikoima kiertämään listoille
  • Yksi päivä viikosta voi olla myös puuropäivä!
  • Anna lasten olla mukana suunnittelussa ja mahdollisuuksien mukaan myös ruoanlaitossa
  • Salli myös listalle ”extempore”- heräte ajatuksia, jolloin voit käydä hakemassa ruokaa tai syömässä ulkona
  • Ideoita resepteihin voi saada myös muiden maiden ruoista, niistä seuraaviin blogeihin ideoita, kuinka meidän perhe matkaa ns. ”Makumatkoille maailmalle”
  • Kiertävälle listalle saa kivasti vaihtelua esim. tutun jauhelihapaketin työstämiseen, tekemällä joka kerta jauhelihaa eri tavalla. Lue tästä ideasta lisää alhaalta:

Mitä tänään syötäisiin ideoita

Tee joka kerta erilailla”– taktiikka.

Tee joka kerta erilailla- idea

Tätä ideaa olen testannut myös kotikokkailussa ilman mitään ruokalistojen tekemistä, jolla saa varioitua ruokia kivasti, mutta voi olla myös hyvänä ”pohjana” rakentaessa viikko viikolta eteenpäin menevää listaa. Nimittäin idea nimeltä ”Tee joka kerta erilailla”- taktiikka. Suomennettuna yksinkertaisuudessaan, että esim. tuttu jauhelihapaketti. Tee joka kerta jauhelihasta eri ruokaa. Käytä eri komponentteja, ja modaa! Komponenteillä varioimalla jauheliha taittuu pastaruoaksi, peruna tuo mukaan laatikkoruoat tai hellalla eri perunalisäkkeiden vaihtoehdot jauhelihapullille tai murekkeelle, riisin kanssa yhdistettynä saa tehtyä risottoja, patoja, tai riisin ollessa jauhelihan kanssa mukana täytteenä kasviksissa, tortilloissa, unohtamatta pastan eri ”muodot” lasagnelevyistä spagettiin. Kastikkeita, pizzan täytteitä, suolaisia lettuja, hamppareita tai vaikka taivaallisen hyvää kaalilaatikkoa. Lista on loputon, ja voit jatkaa vaikka niin pitkälle kuin ikinä vaan keksit tehdä eritavalla kuin edellisen kerran. Aika kiva idea haastaa itseään keksimään vielä joku uusi versio, ja äkkiä huomaakin, että pelkällä jauhelihalla on saanut jo viikko toisensa jälkeen täytettyä ruokalistalle ruokia.

Mitä tänään syötäisiin ideoita

Vaihtelevuutta komponenteilla

Ruokalistaa miettiessä itse ainakin pyrin kehitellä ruokia niin, että kun niitä kerralla tekee enemmän, niitä jää seuraavalle päivälle. Joihinkin päiviin viikottaisissa listoissa saattaa tulla siis edellispäivän ruokia, mutta niihin kehittelen jotain ”extraa” niille päiville. Se voi olla vaikka joku lisäkomponentti, esim. erilainen kasvislisäke lisänä edellisen päivän ruokaan. Tai hyvä vinkki, esimerkiksi edellispäivän kastikkeeseen, niin niistä voi tehdä vaikka täytettyjä, lämpöisiä leipiä. Siihen tarkoitukseen voi hyvin käyttää erilaisia pastasoosseja ja broilerikastikkeita. Miksei joku lihakastike myös sopi esim. pitaleipien väliin. Kokeilemalla selviää! Itse olen kyllä tosin huomannut, että ei sitä ruokaa välttämättä seuraavalle päivälle jääkään niin kuin oli ajatellut. Viisihenkinen perhe kyllä osaa syödä!;) Eli keittokattiloita isompia vaan hommaamaan!

Mitä tänään syötäisiin ideoita

Tuulesta temmattua ruokaa

On myös mukava haastaa itseään valmistamaan ruokaa niistä aineksista mitä kaapeista löytyy. 

Siinä kohtaa luovuus on huipussaan ja on luvan kanssa saa tehdä niin ”tuulesta temmattua” ruokaa, kuin vain ikinä keksii. Yllättävän pikkujutuista voi saada aikaiseksi kokonaisen täyttävän aterian. Jokaisella varmasti löytyy aina kotona riisiä. Siihen sekoittamalla sopii lähestulkoon mitä vaan. Nimimerkillä kokeiltu juuri edellisviikolla, mitä saa jauhelihasta, erilaisista vihanneksista ja riisistä. Pikku loraus löytyi tomaattimurskaakin. Hyvä lounassapuska. Joka maistui ainakin äidille!

Päivän ruokailuhetket menee mukavalla rutiinilla! Se on kyllä parasta, mitä on oppinut lasten kanssa ruokailun parissa, että ruokahetket on muodostuneet säännöllisiksi tarkkoine ruoka- aikoineen. Ja sehän on hyvä, että 3h välein vatsalla on säännöllisesti työstettävää, eikä ole liian pitkiä ruokavälejä ruokahetkien välillä. Meillä siis syödään se 5 ateriaa päivässä, ja suurin osa hoituu koko perheen kesken, että ruokailuhetketkin on yhteisiä rauhoittumishetkiä ruoan äärellä. Meillä siispä kokataan pitkin päivää niinä päivinä kun yhdessä lasten kanssa kotona ollaan. Välillä tuntuu tosiaan, että kun yhden aterian saa siivottua, alkaa jo vähintään seuraavan suunnittelu! Siksikin näiden kotikokkailujen rikastuttamiseen tykkääkin käyttää aikaa, koska harvoin sitä syö ”ulkona”, niin kotona syödyllä ruoalla on merkitystä.

Mitä tänään syötäisiin ideoita

Kuinka meillä lapset lähtee mukaan näihin kokki- ideoihin?

Harvoin on tilannetta, etteikö vastaväitteitä tulisi vastaan, mutta olen ajatellut, etteivät ne lapset nälkään kuole, vaikka joka kerta ei olekkaan sitä omaa lempiruokaa. Sama kuviohan se toistuu hoidossakin, esimerkiksi, että ei sielläkään keittäjä valmista lempiruokaa päivästä toiseen. Ja sitähän sanotaan, että makuihin tottuu useamman kerran toistojen jälkeen. Joten varmasti, jos ensimmäisellä kerralla jokin ruoka ei herätä kiinnostusta, niin seuraavalla kerralla asiaa on jo aivan eri juttunsa. Liian usein on vaan turvautunut siihen tuttuun ruokaan sillä, että välttää kahdenlaista konliktia. Sitä, että uutta ruokaa haukutaan, solvataan ja kiukkuillaan sille, ja tullaan naama nypreänä ruokapöytään. Tai miten käy jos uusi ruoka jättääkin nälkäiseksi, jonka jälkeen joudut illan kuunnella nälkäkiukkua. Ei, en puhu puolisosta;) Mutta oppia ikä kaikki. Ehkä se pätee tässäkin, ja on aika ottaa uusi askel ajatuksissa. Lapset on loppupelissä hyvin sopeutuvia, oppivaisia ja muutaman toiston jälkeen voi olla tilanne jo aivan uusi.

Ruokaisin ajatuksin jään ideoimaan uusia ideoita!

 

Mitä tänään syötäisiin ideoita? Mitä sinulla löytyy?

XOXO
signature

Tilaa niin et menetä viestiä
Rekisteröidy sähköpostiosoitteellasi saadaksesi uutisia ja päivityksiä!

Mitä mieltä olet, kommentoi, niin jutellaan lisää

Previous
Kaupallinen yhteistyö Anna- Mari West
Mitä tänään syötäisiin ideoita