Please enter an Access Token

Miten löytää arjesta omaa aikaa?

Miten lisätä tunteja päiviin?

Miten löytää arjesta omaa aikaa? -postaus pohtii kahtakymmentä neljää tuntia vuorokaudesta. Kuulostaako päiväsi toinen toistaan samankaltaisilta? Aikasi valuu silmien edestä ohi. Kiidät kotoa viemään lapsia hoitoon, käyt töissä, haet lapset hoidosta, käytte kaupalla, teette ruoan. Kello näyttää siinä vaiheessa jo ilta kuutta, ja illasta on lasten kanssa vielä rippeet jäljellä, ennen iltapuuhia. Päivä toisensa perään toistaa samaa kaavaa. Illalla kun saat lapset unille, huomaat kellon olevan jo iltayhdeksän ja vielä olisi tiskivuori ja koneellinen puhdasta pyykkiä viikattavana.

Miten löytää arjesta omaa aikaa?

Kaipaat omaa aikaa, jolloin saisit tehdä vain sitä mitä mielesi haluaa. Jotakin aivan muuta kuin pyykkäystä tai tiskivuorta. Sitä päivää odotellessa, kuulet ajatuksesi.

Mies tulee työreissulta myöhään illalla ja valittaa kun lattiat ovat sotkuisia. Kuppisi kaatuu nurin siinä kohtaa täysin. Kuinka kehtaa edes mainita asiasta, kun sinä olet taas puoliviikkoa hoitanut palettia aivan itseksesi? Pihiset kiukusta, mutta et sano mitään. Kaipa huomenna sitten on lattiat siivottava.

Kuinka moni pyörittää sinun lisäksesi samaa rumbaa, ja toivoo hetken saavansa olla yksin. Kun päiviin ei mahdu kuin iltapuoliskoon aikaa tehdä omia juttuja? Mistä saisit jokaiseen päivään järjestettyä itsellesi sitä omaa aikaa edes hitusen verran?

Ilon hetkiä

Lisää arkeen iloa tuottavia asioita

Miltä kuulostaisi, jos joka päivä lisäät omaa aikaa tietoisesti kalenteriin edes 10 minuuttia kerrallaan? Pikkuhiljaa tätä päivittäistä määrää on helpompi alkaa haalimaan lisää ja kun onnistuu omassa ajankäytön tavoitteessaan saavuttaa lisää omaa aikaa, innostuu ja tietää haluavansa lisää. Jos sinulle ei toimi joka päivä ottaa 10 minuuttia omaa aikaa itsellesi, niin voit vielä palastella sitäkin vielä osiin. Entäpä jos se on 3 kertaa viikossa 10 minuuttia?

1o minuuttia on todella pieni aika, mutta nimenomaan pieni siksi, että jaksaisit panostaa edes siihen. Viikossa 10 minuutin lisäys päiviin tekee viikossa jo yli tunnin. Se kymmenen minuuttia voi jollekin olla esimerkiksi venyttelyn aloittaminen, uuden asian opetteleminen esim. harrastuksen pariin tai vaikka maalaaminen. Jokin mikä itseään inspiroi ja tuo päiviin iloa. Hiljalleen sitä pienistä askelista alkaa muodostua rutiini toistojen perään ja se jää arkeen toimivaksi tavaksi.

Tiesitkö, että uuden tavan oppiminen tarvitsee yli 60 toistoa, että siitä alkaa tulla tapa? Sen takia kannattaa nimenomaan keskittyä pieniin askeliin, ettei omaa motivaatiota kuluta puhki jo alkumetreillä liian isoilla suorituksilla, koska uuden tavan oppimiseen tarvitset toistoja.

Miten löytää arjesta omaa aikaa?

Oman ajan ottaminen vaatii munaa

Juurikin näin se vaan suullisesti ilmaistuna menee. Oman ajan vaatiminen vaatii munaa, niin sanotusti. Aina ei ole helppoa ilmaista omia mielipiteitään, ja jos olet tottunut mieluummin myöntymään ja mukautumaan muun porukan mukaan, olet varmasti huomannut, että jäät monesta paitsi. Salaa sisälläsi kytee ärsytys ja kaipuu jostakin siitä mitä sinulla ei ole. Tiedät kaipaavasi omaa aikaa, mutta et esimerkiksi osaa sitä vaatia.

”Puolisolla on jo ollut tarpeeksi rankka päivä, niin en halua väsyttää häntä enempää.” ”Hän varmaan suuttuu, jos lähden nyt ja jätän kaiken sotkun keskelle hänet lasten kanssa”. ”Ei tässä mitenkään kerkeä kaikkea tehdä, jos puolisokin vaan sohvalla makaa”.

Meillä on lukemattomia määriä ajatuksia, jopa uskomuksia asioista päässämme. Myös olettamuksia mitä itse kuvittelemme. Kuinka monta kertaa kumminkin saatamme huomata, mikäli otamme asian esille, että se ei mennytkään niin kuin oletti? Tässä aikaa liittyvässä ”En viitsi”. ”En kehtaa”, ”En voi”, ajattelussa on uskallettava vaan ottaa asioita puheeksi ja opetella sanoittamaan omia tarpeita esille puolisolle. Siihen voit hyödyntää NVC- mallia, jota edellisessä postauksessa kävin läpi, mikä on hyödyllinen malli vuorovaikutustilanteisiin.

Viikko suunnitelma

Organisoinnista kaikki lähtee

Oman ajan ottamisen yksi peruspilari on ajankäytön näkökulmasta huolellinen suunnittelu, ennakointi ja organisointi. Lapsiperheelliselle oman ajan ottaminen vaatii monesti kummankin vanhemman panosta, joten on täysin ymmärrettävää, ettei täysin spontaaneja-, yhtäkkisiä suunnitelmia voikaan tehdä tosta noin vaan, niin kuin ennen.

Niinkuin lapsilla on ennakointi ja suunnitelmallisuus avainsanassa siihen, kuinka jokin asia onnistuu ja millaisella yhteistyöllä siihen lähdetään, myös aikuisten välillä samat asiat merkitsee yhtä paljon. Jos enemmänkin. Nimittäin mitä enemmän perheellä on kokoa, sitä tärkeämmäksi suunnitelmallisuus tulee. Jotta päiviin mahtuu omaa aikaa tasapuolisesti kaikille perheen jäsenille, on oltava saumaton kalenterointi  yhdessä perheen kanssa.

Se voi sinun kannalta tarkoittaa sitä, mikäli et ole omistanut oman ajan hetkiä juurikaan, että ensimmäinen etappi voi olla myös ennakoida tulevaa viikkoa puolison kanssa yhdessä niin, että sinne kirjoitetaan jokaiselle omat ajat ylös. Tämä jäsentää vielä tehokkaammin asiat, kun ne ovat kirjoitettu mustaa valkoiselle ylös sekä jokainen perheen jäsen voi nähdä missä kukakin on menossa. Olen kuullut pelkkää hyvää muiltakin ruuhka- aikaa eläviltä, kuinka hyviksi perhekalenterit on todettu, joten voin suositella kokeilemaan.

Tästä postauksesta voisit myös tykätä Perheen yhteiseen ajankäyttöön perhekalenterivinkkejä ja muitakin tipsejä.

Miten löytää arjesta omaa aikaa?

Omannäköinen suunnitelma

Tässäkin kohtaa voi taas ideoida tästä oman perheen näköisen. Jos se kalenteri ei toimi teillä, niin yhtälailla ajanhallintaa on miten tahansa toteutettu suunnittelu ja ennakointi, vaikka se sitten olisi sitten suullisesti katsaus sunnuntaina seuraavan viikon tapahtumiin ja siinä jo sopien kaikkien menot.

Tärkeintä on, että puolisokin osaa ennakoinnin ja suunnittelun myötä varautua (sekä henkisesti että fyysisesti;)), hyvissä ajoin, niin kuin lapset, että milloin sinä otat omaa aikaa. Milloin nakki napsahtaa niin sanotusti hänelle ja sinä hyvällä omallatunnolla saat lähteä viettämään omaa aikaasi. Näin ei tule päällekkäin buukkauksia vanhempien ohjelmistoon, eikä lasten harrastustoiminta kaadu nurin, kun on selvät sävelet perheessä.

Jokaisella meillä on tasan tarkkaan saman verran vuorokaudessa tunteja käytettävissä, mutta oman ajan hetkiä voi alkaa tietoisesti haalimaan lisää, juurikin, pieniä hetkiä kerrallaan.

 

Muutosvalmennusta avuksesi hallitsemaan aikaasi entistä paremmin

Isompiin tavoitteisiin, johon tarvitaan aikaa enemmän autan mielelläni sinua lisää valmennuksen avulla, jossa opit myös hahmottamaan kokonaisvaltaisesti mihin päivittäinen aikasi kuluu, ja teemme yhdessä sinulle tehokkaan päiväohjelman huomioiden mm. aikasyöppöjäsi minimiin. Lisäksi ohjaan sinua arvojesi mukaisesta arjesta nauttimiseen, joten jos kaipaat helpotusta omaan ajankäyttöösi, minun LCF Life coach® -, ja stressinhallintavalmentajan® koulutuksesta yhdistelemä kokonaisuus on juuri sopiva sinua varten.

Valmennuspaketti, jolla saadaan tehokkaasti aikaasi kohdistettua tärkeisiin asioihin on nyt 230 € kesäkuun loppuun 30.6 mennessä varattuna, ovh 250 €. Paketti sisältää 4 kertaa valmennuksen ja tämä kokonaisuus voidaan myös toteuttaa täysin etänä.

Miten löytää arjesta omaa aikaa? Minkälaisia ajatuksia postaus sinussa herätti, niitä otan mielelläni vastaan:)

Omiin hetkiin,

 

 

XOXO
signature

Tilaa niin et menetä viestiä
Rekisteröidy sähköpostiosoitteellasi saadaksesi uutisia ja päivityksiä!

Mitä mieltä olet, kommentoi, niin jutellaan lisää

Previous
Mikä mieltä vaivaa nukahtamisessa?
Miten löytää arjesta omaa aikaa?