Please enter an Access Token

Miten uskallan ilmaista mielipiteeni?

Mistä löytää luottamus ääneen sanoittamiselle?

Tänään pohdin asiaa, millä saada se voima esille, ”Miten uskallan ilmaista mielipiteeni?” Miksi se on niin tärkeää voida ääneen sanoittaa omia tarpeitaan, toiveitaan ja asioita, joita toivoisi arjessa olevan erilailla kuin ovat? Oman itsensä jatkuva pienentäminen ja ajatusten piilottaminen käy pidemmän päälle stressaavaksi, ja voi myös katkeroittaa ihmismielen. On paljon helpompi hengittää, kun on avoin tila keskustelulle. Ja koskaan ei ole liian myöhäistä opetella tuomaan esille omia mielipiteitään.

Lasten kanssa on tullut oppineeksi jo sen, että heidän kanssaan puolustaa heidän oikeuksia ja on hyvinkin kuuntelevainen heidän näkemyksilleen. Voisiko myös aikuinen aikuiselle pyrkiä olemaan oikeudenmukaisia toisia kohtaan, yhtälailla kun pidämme lastemme puolta? Perhesynergiaan vaikuttaa paljon kahdenkeskeinen kommunikaatio, ja uskallus omien mielipiteiden ilmaisemisesta.

Oman itsensä pienentämistä

Itsekin omalla henkisellä kasvun polulla on elämänkokemuksen myötä ja myös koulutusten kautta oppinut uusia työkaluja kuinka helpottaa omaa oloaan osaamalla jakaa ajatuksiaan rehellisesti esille. Mutta kantapään kautta se omakin tarinakin on kulkenut. Minä olen myös ollut aiemmin se, kuka piilottaa omat ajatuksensa sivulle ja mieluummin olen myötäilllyt joukossa kuin sanonut omaa mielipidettä. Parisuhteessakin olen osannut kadottaa itseni, (en tämän hetkisessä, tarkennettakoon;)) ja pienentänyt itseäni, uskaltamatta tuoda kaikkia omia mielipiteitä julki.

Hylkäämisen pelko, lie, ollut se vahvin siellä taustalla, että jos ilmaisen mielipiteeni, niin minut  voidaan hylätä. Häpeä, että jos mielipiteelleni ei tule kannatusta, ja joudun naurunalaiseksi. Tai että mielipiteeni johdosta asia mutkistuu niin paljon, ettei minulla ole enää sanoja ja ajatuksia puolustaa omaa kantaani.

Miten uskallan ilmaista mielipiteeni?

Kapeakatseista elämää

Ajatella kuinka suppeaksi elämä on käynytkään, kun olen tuolla asenteella mennyt, ja purrut pahimmissa tapauksissa huulta, kun ei ole pystynyt rehellisesti kertomaan mielipidettään. Tunteiden tunneruukkua täyttämällä, tunteita patoamalla, purkamatta lastia säännöllisesti ulos, voi se itsestään jossain kohtaa poksahtaa rikki. Näin myös on käynyt, kun mitta on niin sanotusti täynnä, ja omalla kohdallani, siinä vaiheessa ei ollut pahemmin enää tehtävissä.

Mitä olen oppinut ääneen sanoittamisesta aikuisiällä on kokemuksen kautta tullut rohkeus miettiä, että kerta toisensa jälkeenkö on otettava turpaan uudelleen vai voisiko asioista vaan rehellisesti toiselle puhua, niin kuin ne ovat. ”Hampurilaismalli” life coach-opinnoista on myös tuntunut toimivalta, jossa ensimmäisenä kerrotaan hyvät asiat ja lopuksi annetaan palautetta rakentavassa mielin.

Ja nimenomaan keskusteluissa tärkeäksi itse koen juuri, että rakentavasti osaa käydä toisen kanssa dialogia läpi, eli vaikka olet rehellinen, voit silti asian esittää ystävällisesti eikä hyökkien ja räjähdellen. Ratkaisukeskeinen ote on itselläni vaikeissa keskusteluissa ja muissa vuorovaikutustilanteissa mukana, ja sovittelijan omaisessa roolissa huomaan useasti hakevani kahdelle osapuolelle juuri sitä tasapainoa, ja kultaista keskitietä- joka miellyttäisi kumpaakin.

Miten uskallan ilmaista mielipiteeni?

Mitä vaikeista tilanteista voi oppia?

Ristiriitatilanteissa on tärkeää kuunnella kummankin osapuolen toiveet ja ajatukset, ja yhdessä pohtia kuinka asian voisi järjestellä niin, että lopputulos miellyttäisi kumpaakin. Olen oppinut sen, että vaikeissa tilanteissa puolitiehen vastaan tuleminen on paljon sovinnollisempaa, kuin että toinen jyrää omalla mielipiteellään.

Aiemmissa postauksissa olen myös käynyt läpi NVC- mallia vuorovaikutus tilanteissa, voit käydä lukemassa tekstin tekstistä.  

Nvc- malli auttaa kysymyksen kanssa ”Miten uskallan ilmaista mielipiteeni?” Kannattaa käydä tutustumassa, kuinka tätä vuorovaikutustilanteisiin sopivaa työkalua voisit hyödyntää omiin keskusteluihin, joilla voit lisätä omaa rohkeutta ja luottamusta.

Miten saada luottamus puhumiselle?

Näitä vinkkejä olen kasannut omien ajatusten, kuin myös life coach- opinto- ajatusten myötä:

  • Lähtökohta perheessä luottamuksen syntymiselle, on luoda avoin keskusteluyhteys kummallekin JA OSATA KUUNNELLA TOISTA.
  • Varata sopiva hetki keskusteluille, ei niin, että lasten riehuessa taustalla selvitetään pahinta kriisiä. Tosin myös lasten aikana joskus joutuu keskustelemaan aikuisten asioita, mutta lähtökohtaisesti vaikka sopia esimerkiksi illalle, että silloin keskustellaan.
  • Kasvata luottamusta aloittamalla pienistä asioita, joista mainitset arjessa. Käy keskustelua rakentavasti, hyödynnä esimerkiksi Nvc- mallia.
  • Ymmärrä tasavertoisuus, että kummallakin aikuisella on yhtäläiset vastuut ja velvollisuudet, sen ymmärtäminen voi auttaa luomaan luottamusta yhteisestä tiimistä, johon voi luottaa.
  • Niinkuin elämäkin on jatkuvien pelisääntöjen laatimista, niin on myös parisuhde ja yhteinen arki lapsiperheessä. Rakentakaa yhteiset pelisäännöt, ja siinä SAA jo automaattisesti jokainen tuoda oman toiveensa esille.
Tunteet
Miten uskallan ilmaista mielipiteeni?

Ikävien tunteiden myöntäminen ja hyväksyntä sulattaa jään

Anna anteeksi tässä hetkessä. Erimielisyydet vaativat usein veronsa, niin, että se kaivertaa mielessä ja toinen voi loukkaantua, jonka vuoksi itse koen tärkeänä osata selvitellä mahdolliset mielipahat, jotta arki voi jatkua tasaisena. On okei olla toisen kanssa napit vastakkain, mutta jos kummallakin on ymmärrys siitä, että asioilla on tapana järjestyä kannattelevien keskustelujen myötä, on jo isosti liikuttu eteenpäin.

Luottamusta avoimelle keskustelulle voi hiertää aiemmat selvittämättömät riidat ja erimielisyydet, ja kerta toisensa jälkeen maton alle lakaistu asia ei lähde mielestä. Siksikin ottamalla ikävät tunteet ja ikävät asiat puheeksi, käymällä ne yhdessä läpi, hyväksymällä ne ja anteeksiantamalla, voi olla suunnattoman suuri voima luottamuksen tunteen voimistamisessa. Joka taas rohkaisee uusille, sanoille.

XOXO
signature

Tilaa niin et menetä viestiä
Rekisteröidy sähköpostiosoitteellasi saadaksesi uutisia ja päivityksiä!

Mitä mieltä olet, kommentoi, niin jutellaan lisää

No Comments Yet.

Previous
Ajankäytössä rönsyily haltuun 5 stepillä