Please enter an Access Token

Myötätunto toisia kohtaan auttaa ymmärtämään

Myötätunto toisia kohtaan auttaa ymmärtämään

Älä kadehdi toisen iloa, jonka surua et tiedä. Tämä lausahdus on jäänyt life coach-opinnoista mieleen. Aihe on puhuttanut jo kauan itseäni, josta jo aiemmin tein blogisivuilleni luonnoksen, mutta jota en koskaan sitten postannut ulos. Nyttenkään en samaa luonnosta kaiva esille, vaan kirjoitan läsnäolevan hetken ajatuksia aiheesta.  Jäätkö sinä koskaan kiinni ajatuksista, että ”Näyttääpä tuon elämä helpolta ja rennolta”, ”Onpa tuolla tuo ja tuo asia hyvin”, ”Tuon elämä näyttäytyy aina niin valoisalle..”. Huomaatko sinä vertailevasi elämääsi muiden elämiin? Muiden arkeen? Muiden onneen? Ihmismieli tuottaa päivittäin lähes 90000 ajatusta, mutta niihin voi kiinnittää huomiota, miten ajattelee. Voi lähteä spekuloimaan muiden elämää tai sitten suunnata empaattisuutta ajatuksiin, ja myötätunto toisia kohtaan auttaa ymmärtämään.

Myötätunto toisia kohtaan auttaa ymmärtämään

Muistan itsekin, varsinkin nuoruudessa tekeväni samaa. Itsensä vertaaminen muihin, elämänsä vertaaminen muihin tai toimintatapojen vertaaminen muihin. Se vei pahimmillaan minut syömishäiriöön saakka. Jollain tapaa koen, että se on ollut myös osittain huonohkon itsetunnon syytä, ja vielä aikuisiälläkin opiskeluvuosina se on ajoittain noussut pintaan, usein niissä hetkissä kun itse kokee ei- tyytyväisyyttä tai epäonnistumista, pettymystä. Aiemmin, vielä 9 vuotta takaperinkin en täysin osannut hallita omia ajatuksia, ja monet koettelemukset omassa elämässään sai kysymään itseltäni, ”Miksi minun elämässä tämä menee näin?”, ”Miksi tuolla asiat eivät ole lainkaan niin vaikeita kuin itselläni”? Tuntui, kuin olisin jäänyt jumiin haastekohdissa enkä osannut käsitellä niitä. Vertasin itseäni paljon muihin samoissa elämäntilanteissa oleviin, jolloin mukana on ollut myös paljon kateutta ja katkeruutta. Ja en tarkoita, etteikö se ole normaalia, etteikö pettymyksen tai ikävän tunteen vallassa mieli tuottaisi meille näitä ajatuksia, mutta niitäkin pystyy hallitsemaan ja hillitsemään tunnetyöskentelyn avulla. Nykyään ymmärtää. että myötätunto toisia kohtaan auttaa ymmärtämään.

Myötätunto toisia kohtaan auttaa ymmärtämään

Tunnetyöskentely opettaa myötätuntoa

Vaikka toisinaan pitkän matkaa nuoruudesta aikuisuuteen saakka on joutunut paljon kohtaamaan epämiellyttäviäkin tunteita, niin vasta noin seitsemisen vuotta on osannut alkaa sanoittaa niitä enemmän auki, kohtaamaan aidosti niitä ja puhumaan niistä. Tunnetyöskentelyn ottaneena omaan arkeen hiljalleen on alkanut oivaltaa, kuinka tärkeää on ymmärtää omia tunteitaan, antaa niiden tulla luokse mutta myös päästää niistä irti. Life coaching koulutuksen myötä tunnetyöskentely taidot saivat lisä ponnahduksen ymmärtämään itseään ja muita entistä enemmän. Ja sen, että jokaisella meillä on omat taakkamme täällä kannettavana. Tähän juuri lause ”älä kadehdi toisen iloa, jonka surua et tiedä”, kiteyttää juurikin asian. Jotkut osaavat peitellä taakkansa hyvin, eivätkä tuo niitä esille, kuin taas joillakin se näkyy selkeästi ulospäin kun jokin vaivaa. Kenenkään elämä ei ole pelkillä ruusuilla tanssimista, ja sekin on hyvinkin yksilöllistä miten ne taakat kukakin meistä kantaa.

”Älä kadehdi toisen iloja, jonka suruja et tiedä”.

Heart

”Älä kadehdi toisen onnea, jonka suruja et tiedä”.

Tuohon lauseeseen kiteytyy kaikki. Oikeastaan voisi sanoa, että ei ole paljon lisättävää tuohon. Minua on tuo lause puhutellut paljon, ja kannan sitä ohjenuorana omassa elämässäni, mutta en voi olla haluamatta jakaa sitä ajatusta myös tähän blogiin saakka. Kovin moni meistä kumminkin sortuu ajoittain tuohon, että kadehtii toisen iloja ja onnea, ja on itsensä vertailua muihin,  mutta ei tule ajatelleeksi, että kolikolla on aina kääntöpuoli. Koskaan ei voi tietää mitä surua ihminen kantaa elämässään. Jostakin iloitseminen voi olla hänelle se, mikä pitää päivissä kiinni. Ja toisinaan, miksipä ihminen ei saisi loistaa iloa ja valoa, kun sitä hänen elämässään tarjotaan, koska se jos mikä tarttuu ja saa muut voimaan ympärillä hyvin.

Liekki

Somen maailma ja postauksien herättämät tunteet

Somen sanotaan antavan väärää kuvaa ihmisten elämästä, ja että sinne laitetaan vaan positiivis- sävytteisiä postauksia. Sekin on totta, että postauksia laitetaan, jossa hehkuu ilo ja onni. Itse koen, että ihmiselämässä näyttäytyy hyvinkin laaja tunneskaala, ja myöskään epämiellyttävistä tunteista ei ole lainkaan väärin postata somen maailmaan postauksia. Ne voivat parhaimmillaan olla niitä tarinoita, joihin monikin samaistuu, saa vertaistuella voimaantumista ja haluaa kuulla lisää. Jokaiselle itselleen jää kumminkin päätös, mitä haluaa someen jakaa, haluaako kaikkia haavoja ja harmeja julkisesti levitellä. Ymmärrettävää myös on, että monen sometili yhdistyy myös omaan yritykseen, ja yrityksen kasvoihin, niin silloin on tärkeää tehdä itselleen sopivat raamit, mitä postaukset saavat edustaa.

Positiiviset ajatukset
Kuva: Titta Kivelä

Itse koen, että se tosissaan mihin keskittyy, se kasvaa. Pidän itse enemmän positiivis- ja voimaannuttavimmista ja iloisimmista postausaihioista, mutta voin myös tarvittaessa avata tunnesalkkuni auki someen. Jotenkin koen, että omien valmennusteni keskuuteen kun kuuluu tunnetaidot, myötätunto, empaattisuus, tarinoiden kuunteleminen, aistiminen, ja elämän makuinen kerranta, voi myös somepostauksissa olla aitoja ihmismielen tuntemuksiakin matkassa mukana. Se jos mikä on aitoa, tuoda tunteet myös näkyville. Tapa, ja sanat miten asiat ilmaisee- on aina itsensä käsissä. Pääasiassa itsestäni huokuva ilo on kumminkin monen postaukseni kantava voima, jota tykkään toisinaan myös levittää muille. Ja koska itse voimaannun innostavista ja positiivisista somen postauksista ja some seurattavista, tykkään myös itse mieluummin levittää hyvää mieltä ympärille, kuin velloa ikävissä tuntemuksissa.

Tunnetyöskentely

Tunnetyöskentelyllä kasvaa myötätunto itseään kohtaan

Tunnetyöskentelyn kautta itse olen monesti löytänyt omien tunteitteni takaa sen alkuperäisen ajatuksen, ja tarpeen, jota on herännyt niissä hetkissä kun jos on kokenut kateutta tai vertailua. Olen pysähtynyt miettimään mitä tunteen takaa nousee mieleen, mitä ajattelen. Kun oivallan mistä on kyse, voin alkaa miettiä, kuinka asiaa voisi omassa elämässä muuttaa itselleen suotuisammaksi ja mitä voisin tehdä toisin. Minkä asian täytyy muuttua, jotten ole samassa tilanteessa uudelleen. Toisaalta myös joissakin tilanteissa asiaa saa käsiteltyä myös kiitollisuuden kautta, että pysähtyy miettimään mistä asioista omassa elämässään voi olla kiitollinen, ja huomata, että kun kiitollisuus kasvaa elämässä, se auttaa näkemään ihan uudessa valossa muun muassa kateuden tai muihin vertaamisen. EI ole yksinkertaisesti mitään verrattavaa, koska olet onnellinen siitä mitä sinulla on. Oman taakkansa jopa osaa kantaa niin, ettei anna muiden onnen mustamaalata omaa mieltä, vaan olla aidosti onnellinen toisen onnen puolesta.

Myös itse pitkän itsetunnon kehittymisen matkan matkanneena voin allekirjoittaa senkin, että hyvän itsetunnon omaava ihminen ei vertaa itseään toisiin tai koe inhottavaa oloa toisen iloista. Siitä päästäänkin itsetunnon, itsensä arvostamisen ja kunnioittamisen keskusteluihin, joihin vaikuttaa tuhottoman moni asia elämässämme, ja joka tulee saamaan aivan ihka oman postauksen. Rakas aihepiiri,  itsetunto<3 Olethan kuulolla siis jatkossakin, kun päästään itsetunnon äärelle.

Pari blogia takaperin kirjoittelin itsestäänselvyyksistä, jos aihe resonoi sinua lukaisemaan lisää niin pääset blogiin tästä.

Elämänmakuisella matkalla,

 

XOXO
signature

Tilaa niin et menetä viestiä
Rekisteröidy sähköpostiosoitteellasi saadaksesi uutisia ja päivityksiä!

Mitä mieltä olet, kommentoi, niin jutellaan lisää

No Comments Yet.

Previous
Kaupallinen yhteistyö @Olelee
Myötätunto toisia kohtaan auttaa ymmärtämään