Please enter an Access Token

Perheen sisäinen dynamiikka kuntoon

Eristäytyminen ja mitä kuuluu perheisiin

Perheen sisäinen dynamiikka kuntoon. Se, on ollut ajatuksissa tällä viikolla päällimmäisenä. Viikkoja on kahlattu läpi toinen toisensa perään. Päivä päivältä, viikko viikolta matkaan tarttuu uusia haasteita esimerkiksi tunnetilojenkin vaihdellessa. Mitä isommasta perheestä on kyse, sitä enemmän erilaisia tunnetiloja on nähtävillä. Aina ne eivät mene yksi yhteen, ja eristäytyvä aika voi saada meissä kaikissa aikaan tunteita laidasta laitaan. Varsinkin silloin kun ajatukset eivät kohtaa ja tarpeita ei olla saatu täytettyä. Eristäytyminen tuo lisää kismaa päiviin, kun mitään ei voi tehdä ”normaaliin” tapaan, vaan yhtäkkiä sitä tehdään kaikki asiat kotiseinien sisällä. Se on iso muutos ihmisten elämässä, jota vastaan ei monikaan meistä ole tottunut. Elämä on rajoitteisempaa, ja sen loppumisesta ei tiedä.

Perheen sisäinen dynamiikka kuntoon

Perheen välinen dynamiikka korostuu tässä hetkessä kuinka arkea yhdessä mallinnetaan, miten yhteistyö sujuu ja kuinka sovituista asioista pidetään kiinni. Myöskin se huomioiden, että kaikkien tarpeet tulevat huomioiduiksi. Toisinaan tehdään valintoja, kuka voi luopua mistäkin, ja kenen työ on esimerkiksi tärkeämpää. Kumpi ottaa isomman vastuun työstä ja kumpi arjesta ja lapsista. Kotikoulusta puhumattakaan. Elämä on valintoja täynnä, ja varsinkin nyt korona hetkessä se ei mitään muuta olekaan.

Perheen sisäinen dynamiikka kuntoon

Korona- ajan perheen arvot

Meidänkin perheessä otin pari päivää sitten uudelleen puheeksi ”korona ajan perheen arvot”. Onko perheessä aikuisilla sama suunta ja pyrkimys mihin tähdätään, ja mitkä asiat tulevat tässä hetkessä tärkeiksi mitä arvostaa. Toisinaan tässä kaaoksessa olemalla voi myös omat arvotkin kirkastua, mitä sitä oikeasti pitääkään merkityksellisenä kun ympäriltä kuoritaan kaikkea pois, niin mitä jää jäljelle. Ja ovatko jotkin arvot jopa tulleet jäädäkseen korona- ajan jälkeen elämään, sen voi nähdä ja kokea jälkeenpäin kuinka tämä aika altistaa meidät tunnustelemaan näitä asioita. Itselle erittäin tärkeiksi asioiksi on muodostunut aika olla vaan perheen kanssa, mielenrauhan lisääminen ja rakkauden teot. Kuinka sitä ymmärtääkään pienissä hetkissä, miten ihana perhe on ympärillä, ja kuinka voi siellä omassa kodissa, ”turvapesässä” olla vaan ja nauttia yhdessä olosta. Kuinka hyvältä tuntuukaan halihetket, joiden äärelle nyt ehtii pysähtyä, tai kuinka pienet asiat tekee onnelliseksi, vaikka esimerkiksi ruoka, jonka eteen on nähty aavistuksen enemmän aikaa ja vaivaa.

Perheen sisäinen dynamiikka kuntoon

Ratkaisujen äärellä joka perhe

Mikä on kumminkin sopivasti mitäkin asiaa koko perheelle? Miten vuorokauden tunnit nyt jakaaantuvat, kun yhtäkkiä kaikkien päivän ohjelmat on lyöty samaan kalenteriin. Riittääkö kaikille aika omien työ ja muiden asioiden hoitoon? Onko mitoitettu koko perheen jaksaminen ja hyvinvointi? Missä asioissa voi joustaa, ja mitä ratkaisuja on tehtävä, että perhesopu säilyy.

Kumpaakin osapuolta ajatellen on tässä hetkessä opettavaisinta se, että saa herkästi kuunnella toista milloin liika on liikaa ja osata tulla puolitiehen vastaan. Perheen sisäinen dynamiikka kuntoon, nimenomaan, on tässä hetkessä oivallisesti nyt oikein testivaiheessa useimmissa perheissä. ”Kuinka me tämän handlaamme?”

Tässä tulee oma esimerkki omasta elämästä, eikä edes kovin montaa päivää tästäkään ole kun sanoitin puolisolle ulos sen, että ” Olen todellaa stressaantunut aamuisin ja aamupäivisin, kun hoidan 2- vuotiasta ja 5- vuotiasta kotona samalla kun yritän opettaa kotikoulussa eppuluokkalaista. Keskittyminen tehtäviin sekä äidin ja pojan puolesta on erittäin koetuksella pienimpien koheltaessa aivan mitä sattuu samaan aikaan, ellei heitä ole liimattu televisioon kiinni. Eivät he television ääressä kauan malta paikallaan olla, joka on lohduttavasti toiminut heidän lapsenvahtinaan ajoittain samalla kun itse multitaskaan opettajan roolissa ja kodinhengettärenä yhtäaikaan, välillä singoten palvelemaan pienempiä tai erottelemaan heitä riidoista toistensa tukista.

 

Ratkaisusta toiseen

Stressikäyrät ovat olleet siis korkealla itselläni aamusta alkaen, koska mihinkään mitä tekee, ei ole voinut keskittyä, vaan päällekkäin tulee sen kymmenen asiaa ja raivojen kera. Tässä kohtaa sitä ei edes kovin kauaa tarvinnut miettiä, kun puoliso löysi ratkaisun, millä kaaokseen saadaan joku tolkku. Hänen pieni avunanto ja puoliväliin tulo yksinkertaisesti hieman myöhäistäen omaa töihin lähtöä aamusesta, jotta saamme palapelin osia hallitusti koottua aamusta alkaen, on tuonut tulosta. Turhautumisen tunnetta on ollut kaikilla vähemmän kun työrytmiin on tehty pienimuotoista joustoa. Kiitos kuuluu kuulevaiselle miehelleni<3 Puhumalla asiat selviää, ja jota niin peräänkuulutan yhdessäoloon, että avoimuus ja rehellisyys auttaa selvittämään montakin ongelmavyyhtiä, ennen kuin ne paisuvat liian isoiksi.

Perheen sisäinen dynamiikka kuntoon

Tasa- arvoinen suhde puolittaa vastuun ja jakaa oikeudet

Myöskin tärkeä asia on itsestäni aina ollut molemmin puolinen tasa- arvo suhteessa. Se, mihin toisella on oikeus, kuuluu myös toiselle. Tähän pätee myös velvoitteet. Erityisesti tässä korona hetkessä tätä pähkäilee jotenkin vielä tarkemmin. Kummankin velvollisuus on huomioida jokainen ja tässä tilanteessa nousevat tunteet ja tarpeet. Reagointi vaikeuksiin ja niistä yhdessä ratkomiseen ja selviämiseen lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Asettautuminen toisen asemaan auttaa hahmottamaan tässäkin hetkessä toisen tunnetiloja, kuin myös aina, vaikka koko korona- aikaa ei olisikaan. Korostuu jotenkin nyt entisestään. Nyt jos milloinkaan on perheiden  mahdollisuus löytää yhteinen sävel puhumiseen, kun nyt  ilman toimintatapojen miettimistä ja ongelmanratkaisukykyä tässä hetkessä ei pärjää kukaan. Itse koen, että on kummankin velvoite pystyä joustamaan työn/ opiskelujen tai muun parista niin, että kaikki taakka ei kaadu yhden niskaan.

Yhteen hiileen puhaltaen,

 

 

XOXO
signature

Tilaa niin et menetä viestiä
Rekisteröidy sähköpostiosoitteellasi saadaksesi uutisia ja päivityksiä!

Mitä mieltä olet, kommentoi, niin jutellaan lisää

No Comments Yet.

Previous
Etäaika ja uudet innovatiiviset ideat
Perheen sisäinen dynamiikka kuntoon